Policie obvinila v kauze Nemocnice Na Homolce čtyři lidi

Protikorupční policie prošetřuje další veřejnou zakázku. Aktuální kauza se týká prestižního zdravotnického zařízení Nemocnice Na Homolce. Kriminalisté už obvinili čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici Na Homolce údajně způsobili škodu nejméně 57 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

Podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové pracovala čtveřice obviněných jako organizovaná skupina.

Česká televize uvedla, že mezi obviněnými je bývalý generální ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Druhým obviněným je prý primář chirurgie Michal Toběrný, napsal server Lidovky.cz.

Obviněn byl podle iDnes.cz také Petr Kutil, bývalý ředitel Holte Medical – dceřiné společnosti ve vlastnictví nemocnice, a Emilie Bialešová, jejíž firma nemocnici vede účetnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o vyšetřování kolem Nemocnice Na Homolce přinesla redaktorka Květa Moravcová

Vrchní státní zastupitelství nechce identitu obviněných ani potvrzovat, ani vyvracet.

Všichni prý ale zasahovali do zadávání veřejné zakázky a prali špinavé peníze – dva jako přímí pachatelé a dva jako pomocníci.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly si obvinění přišli na více než 53 milionů korun. Zda čtveřice skončí ve vazbě, bude jasné zítra. Počet obviněných však ještě nemusí být konečný.

Kriminalisté údajně zasahovali na více místech v České republice. Podle některých informací dnes byli třeba v sídle společnosti Bialešová s.r.o., která pro nemocnici spravuje účetnictví.

Nemocnice Na Homolce | Foto: Tomáš Adamec

S kauzami bývalého generálního ředitele Dbalého odmítá být nové vedení Nemocnice na Homolce jakkoli spojováno. Několik nevýhodných smluv z minulosti už vypovědělo.

„Současné vedení nemocnice spolupracuje s protikorupční policí v šetření několika kauz. Na jednu kauzu jsme podali i trestní oznámení a k šetření dalších kauz jsme se připojili k trestnímu oznámení,“ potvrzuje ředitel Nemocnice Na Homolce Michal Šetlík.

Podezřelých věcí je víc

Policie se už loni v červnu zajímala o pronájem nemocničních skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauzách spojených s Nemocnicí na Homolce mluvili ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka a ředitel nemocnice Michal Šetlík

V nemocnici pak zasahovala v dubnu, detektivové si tehdy odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál, které zdarma využívali dodavatelé nemocnice. Pak se však situace změnila.

„Pan Dbalý nebo někdo jiný dostal fantastický nápad, že tyto sklady pronajme, a pronajal je třetímu subjektu. A ten následně začal samozřejmě fakturovat a fakturovat obrovské části společnostem. Vypočítali jsme, že se tam může jednat řádově až o 100 milionů korun,“ popisuje analytik Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka. Za pronájem tehdy musela platit i dceřiná společnost nemocnice.

Nadační fond na případ upozornil už v roce 2012 a podal také trestní oznámení. Jeho součástí byla i informace o nemovitosti, kterou měl za nevyjasněných okolností získat otec bývalého ředitele Dbalého.

„Myslím si, že v době, kdy se to odehrávalo, nebyla kontrola, která do nemocnice přicházela, ani zdaleka důsledná. Jsem přesvědčen o tom, že tam samozřejmě fungovala jakási organizovaná skupina, ale ta nebyla jen v rámci Nemocnice Na Homolce. Musíme se také podívat, kdo jmenoval pana Dbalého do funkce, a podívat se na souvislosti. Jestliže chceme něco kontrolovat, musíme mít zájem něco zkontrolovat,“ dodal Soukenka.

ČTK, Veronika Sedláčková, Martin Karlík, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme