Soud propustil z vězení Vlastimila Pechance, za rasově motivovanou vraždu si odpykal 13 let

Okresní soud v Pardubicích propustil z věznice Vlastimila Pechance. Ten byl v roce 2003 odsouzen na 17 let za rasově motivovanou vraždu Roma ve Svitavách. Vězení opustil téměř po 13 letech dnes odpoledne. Pechanec stále trvá na tom, že vraždu nespáchal, a do konce roku chce požádat o obnovení procesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Dnes čtyřiatřicetiletý Vlastimil Pechanec v minulosti sympatizoval s hnutím skinheads. V červenci roku 2001 na diskotéce ve Svitavách pobodal Roma Otu Absolona, který na následky zranění zemřel.

Od té doby byl ve vazbě. Dnes soudce vyhověl jeho žádosti a podmínečně ho propustil se zkušební dobou na šest let.

„První zákonná podmínka je splnění nezbytné délky trestu, v jeho případě dvě třetiny. Další podmínkou je prokázání nadstandardního chování v průběhu výkonu trestu a třetí je předpoklad vedení řádného života v budoucnu, což u pana Pechance bylo splněno,“ vysvětlil soudce Karel Gobernac, proč žádosti o propuštění vyhověl.

Pechanec byl podle soudce vzorný vězeň. „Podle zprávy věznice Pardubice, která samozřejmě hodnotí celý způsob výkonu trestu včetně předchozích věznic, které pan Pechanec prošel, bylo jeho chování ve všech věznicích příkladné, nadstandardní,“ uvedl.

„Za celou dobu výkonu trestu byl pracovně zařazen a nasbíral těch 35 kázeňských odměn za pracovní i mimopracovní aktivity pro potřeby věznice,“ dodal soudce.

Pechanec se stále cítí nevinný. Řekl to dnes novinářům poté, co opustil pardubickou věznici. Bude prý žádat o obnovení procesu. „Ano, do konce roku budu žádat obnovení procesu,“ potvrdil.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme