Bourací kladivo vystřídal malířský štětec. Oprava Kuksu by se měla do podzimu stihnout

Barokní hospital v Kuksu na Trutnovsku by měli dělníci stihnout opravit do podzimu. Kvůli průtahům při výběrovém řízení na opravu barokní památky hrozilo, že by mohla propadnout evropská dotace ve výši 440 milionů korun, postupu prací však nahrála mírná zima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuks, rekonstrukce barokního hospitalu. Socha na střeše kostela

Kuks, rekonstrukce barokního hospitalu. Socha na střeše kostela | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

„Práce mohly pokračovat jak na střechách, tak na fasádách, a prakticky nedošlo k nějakému razantnímu zdržení. Doufejme, že opravdu stavební část bude v listopadu dokončena tak, jak má být,“ říká kastelán Kuksu Libor Švec, podle nějž jde nyní vše podle plánu.

Památka by měla mít po velké rekonstrukci nové fasády i vnitřní prostory. Nejhrubší práce už podle kastelána skončily. „Místo bouracího kladiva už je slyšet malířský štětec,“ přibližuje Švec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postup prací na Kuksu se zajímal redaktor Ondřej Vaňura

Některá místa jsou skoro, nebo už úplně hotová – třeba fasáda na jižní straně kostela – práce je však pořád dost. Kromě budov doznají proměny také zahrady.

„Dokončují se například cesty před sochami ctností a neřestí, a v areálu bývalé restaurace se nově tvoří zázemí zahradníků, nové skleníky, oranžerie,“ vyjmenovává Švec. Vzniknout by mělo také 144 bylinkových záhonů.

Pro návštěvníky je po dobu prací památka nepřístupná, do odvolání. „Ta intenzita prací je obrovská, denně tady pracuje přes sto řemeslníků,“ vysvětluje hlavní důvod Libor Švec.

Ten slibuje, že i když dostane hospital při rekonstrukci nový háv, duch místa zůstane zachovaný.

I když hlavní práce mají skončit letos, pracovat se bude i v roce následujícím. „Projekt jako takový administrativně skončí v květnu 2015. Doufám, že v té době na jaře už se budou pouze sázet některé letničky na zahradě,“ věří Švec.

Kuks, rekonstrukce barokního hospitalu

Ondřej Vaňura, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme