Uruguayský útočník Suárez bude za kousnutí protihráče čtyři měsíce bez fotbalu

Uruguayský útočník Luis Suárez dostal od disciplinární komise FIFA za kousnutí Itala Giorgia Chielliniho zákaz činnosti na čtyři měsíce, a to včetně klubového fotbalu, a na devět reprezentačních zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uruguayský útočník Luis Suárez pokousal v utkání s Itálií Giorgia Chielliniho

Uruguayský útočník Luis Suárez pokousal v utkání s Itálií Giorgia Chielliniho | Zdroj: ČTK

Kanonýr Liverpoolu tak přijde o zbytek mistrovství světa, kde se Uruguay probojovala do osmifinále. Zároveň musí zaplatit pokutu sto tisíc švýcarských franků (asi 2,26 milionu korun).

Suárez se provinil v 79. minutě třetího utkání ve skupině s Itálií za stavu 0:0. Při souboji s Chiellinim ve vápně se zakousl protihráči do ramene, italský obránce se ohnal a trefil ho loktem do obličeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě domluvy trenéra Rodgerse, možná čeká Suáreze taky docházení do psychologické poradny,“ říká britský zpravodaj Jiří Hošek.

Souboj však unikl pozornosti rozhodčího, který ani jednoho nepotrestal. Uruguay vzápětí dala gól a díky výhře postoupila na úkor Itálie do osmifinále.

Incident začala prošetřovat disciplinární komise a došla k závěru, že se největší hvězda Uruguaye skutečně provinila, přestože Suárez vinu odmítal.

„Takové chování nemůžeme na fotbalovém hřišti tolerovat. Zvláště když se stalo na mistrovství světa, které sledují miliony lidí po celém světě. Komise vzala v potaz všechny okolnosti případu a uznala Luise Suáreze vinným. Trest má okamžitou platnost," řekl předseda disciplinární komise FIFA Claudio Sulser.

Suarez nesmí ani na stadiony a autogramiády

Suárezovi přitížilo i to, že v minulosti už se podobně dvakrát provinil. V roce 2010 během působení v Ajaxu kousl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a nezahrál si sedm utkání.

Loni v dubnu pokousal při zápase anglické ligy obránce Chelsea Branislava Ivanoviče a dostal trest na deset zápasů. Ten se mu tehdy přenesl do další sezony, do které se zapojil až na konci září. Přesto se ještě dokázal stát nejlepším střelcem anglické ligy.

Tentokrát si v dresu Liverpoolu bude moci po čtyřměsíčním trestu zahrát až na konci října. Do té doby se nesmí účastnit žádných fotbalových aktivit, včetně přestupů, autogramiád a podobně.

Má zakázaný i vstup na stadiony. V dresu Uruguaye přijde o zbytek mistrovství světa a také o jihoamerické mistrovství Copa América, kde Uruguay bude příští rok obhajovat vítězství.

Kanonýra Liverpoolu možná čekají návštěvy psychologa

„V Anglii už se začínají množit spekulace, že Liverpool chce svoji největší hvězdu prodat. Za největší zájemce o Uruguaycovy služby se na ostrovech považují Real Madrid a Barcelona,“ říká britský zpravodaj Jiří Hošek.

„Za příliš nízký považuje trest pro Suáreze bývalý obránce Liverpoolu, dnes fotbalový analytik BBC Mark Lawrenson, i psycholog Andrew Evans z Nottinghamské univerzity. Kromě domluvy trenéra Rodgerse, možná čeká Suáreze taky docházení do psychologické poradny,“ dodal Jiří Hošek.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme