Češi patentovali nový způsob léčby rakoviny hlavy, teď se bude testovat

Nový způsob biologické léčby zhoubného nádoru hlavy a krku dnes patentovali čeští vědci. Nová léčba by se do praxe mohla dostat za 10 až 15 let, pokud účinnost a bezpečnost potvrdí klinické studie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

Nyní je nutné odstranit pacientům zasažené části obličeje, což je těžce poznamená. Léčba, kterou vyvinuli tuzemští experti, by mohla bujení nádoru zpomalit nebo úplně zastavit.

Jestli její účinnost potvrdí i klinické studie, využívat by ji lékaři mohli začít - za deset až patnáct let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O principech patentu nové léčby i o náročných a dlouhých klinických zkouškách před aplikací do praxe mluvil Prof. MUDr. Aleksi Šedo Dr.Sc., děkan 1. lékařské fakulty UK

„Nádorové bujení není jen důsledkem bujení nádorových buněk, ale podílí se něm i nenádorové buňky hostitele,“ připomněl děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Aleksi Šedo.

„Naši kolegové pod vedením pana profesora Smetany a ve spolupráci s dalšími kolegy z Akademie věd přišli na to, jak mezi sebou buňky nádorové a buňky nenádorové v průběhu nádoru mohou komunikovat.“

„A zásah do jejich komunikace by mohl vést k tomu, že vlastně jejich nepříznivou spolupráci můžeme léčbou prolomit,“ popsal Šedo.

Vědci objevili, že růst tzv. dlaždicového karcinomu kromě nádorových buněk ovlivňují nenádorové buňky v jeho okolí, a to zejména fibroblasty, tedy buňky vazivové tkáně. Dále zjistili, které geny se podílejí na výměně informací mezi fibroblasty a nádorovými buňkami. Přišli na to, že produkty těchto genů je možné zablokovat, a tak potlačit tu činnost fibroblastů, která podporuje růst nádoru.
Pramen: ČTK

„Nádorové buňky by přišly o svého kritického spojence, protože samy o sobě nedokáží dělat spoustu věcí, které potřebují pro to, aby nádor dále rostl a postihoval svého nositele.“

K možné aplikaci v praxi povede ještě dlouhá cesta

„Takže přijdou-li nádorové buňky o svého společníka, pakliže jim přerušíme komunikaci, tak se dá očekávat, že nádor poroste pomaleji, bude do něj prorůstat méně cév, bude méně vytvářet své cévní řečiště a že bude méně agresivní vůči svému okolí,“ vysvětlil Aleksi Šedo.

Jak také připomněl, projekt přinesl celou řadu prioritních výsledků, které budou publikovány.

„Vývoj léků a terapeutických léčebných konceptů je běh na velmi dlouhou trať,“ upozornil Šedo, když vysvětloval důvod k mnohaletým klinickým zkouškám, které nyní patent čekají.

„Hovoříme o medicíně založené na důkazech. Provedení všech dalších experimentů a klinického testování tak, aby byla zajištěna bezpečnost pacienta a odhalit případné vedlejší účinky, to skutečně trvá takovouto dobu,“ zdůraznil děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Aleksi Šedo.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme