Vzpomínky veteránů vedou i pod hladinu moře. Vraky lodí tam stále leží

Stovky tisíc lidí zaplavily v těchto dnech francouzskou Normandii, aby si připomněly kulaté výročí spojenecké invaze. Většina návštěvníků postupuje stejně, jako vojáci před 70 lety, tedy od moře směrem do vnitrozemí. Britský veterán John Langdon ale hledí na moře. Asi tři míle od pláže Omaha totiž leží pod hladinou vrak jeho mateřské lodi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank Warren a John Langdon (vpravo) na vzpomínkové akci v Normandii

Frank Warren a John Langdon (vpravo) na vzpomínkové akci v Normandii | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

„Nebyla to moc bezpečná loď. Nepostavili ji tak, aby vydržela moc dlouho. Byla ovšem dost dobrá na to, aby se zúčastnila vylodění. Všechno pro nás skončilo poté, co Empire Broadsword najela na dvě miny, které Němci svrhli noc předtím," popisuje 93letý John Langdon děsivý zážitek, kdy šla 130metrová loď během 20 minut ke dnu.

„Když se k lodi potopíte, vidíte zřetelně místa, kde miny narazily do trupu. Určitě to byly německé miny. Empire Broadsword je jedna z mála potopených lodí u normandského pobřeží, která zůstala do dneška nedotčená. Drtivá většina se rozebrala a skončila ve šrotu," vysvětluje francouzský potápěč Yves Marchaland.

Přehrát

00:00 / 00:00

S veteránem Johnem Langdon mluvil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Ten před deseti lety spojil příběh potopení Empire Broadsword s námořníky, kteří neštěstí přežili. Johna Langdona, ale taky Franka Warrena a Teda Webba teď s Yvem pojí krásné přátelství.

„Kdyby nebylo Yvese, tak bych se sem býval vrátil možná jednou za 20 nebo 50 let. On je ale skvělý, a když do Normandie přijedeme, zařídí nám spoustu zajímavých setkání, takže si to tady pokaždé mnohem víc užijeme,“ říká Langdon.

„Je to přátelský chlapík, ale zatím mě s sebou nevzal dolů pod hladinu k vraku lodi. Tuhle možnost už jsem propásnul a stejně se na to nevztahuje moje pojistka," dodává rozverný veterán v hospůdce v Ouistrehamu u piva, na které ho zvou vděční francouzští hosté.

Skoro se mi nechce věřit tomu, že je John reverendem a spravuje kostel v severoanglickém Yorkshiru.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme