Filmový festival přináší Karlovým Varům i vítanou ekonomickou injekci

V Karlových Varech dnes začíná 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Kulturní svátek znamená pro region i vítanou ekonomickou vzpruhu a nové pracovní příležitosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípravy na zahájení 49. Ročníku  MFF v karlovarském hotelu Thermal

Přípravy na zahájení 49. Ročníku MFF v karlovarském hotelu Thermal | Zdroj: ČTK

Organizátoři si v místě najímají několik desítek krátkodobých pracovníků jako promítače, uvaděčky, pokladní, ochranku nebo brigádníky. Z karlovarského regionu jsou podle údajů společnosti Film Servis Festival tři čtvrtiny z těch, kteří festival na místě zajišťují.

K tomu musíme ještě připočíst hotelový personál, obsluhu v restauracích, kuchaře, zaměstnance ubytovacích zařízení, obchodů nebo například taxíkáře. Ti všichni získají během festivalu vítané pracovní příležitosti a vydělají si.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co může Karlovým Varům vydělat začínající filmový festival, mluvila Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

Společnost Film Servis Festival Karlovy Vary uvádí, že během festivalu se v lázních utratí 169 milionů korun. Zhruba 55 milionů vydají sami pořadatelé za ubytování, pronájmy, stavební práce, nákupy materiálů nebo honoráře.

„Každý rok je festival dražší, myslím co do služeb. Protože hotely jsou dražší, zvyšují se nám pronájmy třeba Mlýnských kolonád a toho všeho,“ povzdechl si nedávno prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že tato částka v posledních dvou ročnících pokaždé stoupla zhruba o čtyři miliony.

Skoro 94 miliony korun pak utratí diváci, hosté a ostatní neakreditovaní návštěvníci. Fenoménem karlovarského festivalu jsou takzvaní baťůžkáři. I když neutrácejí horentní sumy, i oni berou festival jako svátek a dopřejí si i nějaké radovánky. Navíc poslední dobou přibývá lidí, kteří rozhodně nemají hluboko do kapsy.

Organizátoři festivalu odhadují, že denní útrata průměrného diváka s Festival Passem, kterých loni pokladny prodaly 10 155, je 500 korun. Hosté festivalu pak ve městě nechají v průměru tisícovku.

Stovky lidí čekaly na otevření festivalových pokladen v Karlových Varech | Foto: Andrea Strohmaierová

20 milionů korun utratí partneři festivalu, kteří ze svých rozpočtů hradí ubytování, nejrůznější party, catering a doprovodný program. Peníze od partnerů pomáhají zvelebovat i léčebné prameny. Komerční pronájmy ploch před Mlýnskou a Vřídelní kolonádou končí v kase Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme