Soud v Brně potvrdil milionovou pokutu pro České vinařské závody

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu milion korun, kterou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělila v roce 2012 Českým vinařským závodům. Firma podle inspekce uváděla do oběhu vína z hroznů neznámého původu. Proti pokutě se může ještě bránit podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny vína

Hrozny vína | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy firma dostala před dvěma lety pokutu za několik správních deliktů. Jedním z nich bylo porušení povinnosti vést evidenční knihy v rozsahu, způsobem a ve lhůtách stanovených unijními a českými předpisy.

"Firma také uváděla do oběhu vína, která označila na etiketě zemí původu Česká republika, ačkoli původ hroznů, z nichž byla tato vína vyrobena, je neznámý," uvedl Kopřiva. České vinařské závody tak podle něj uváděly spotřebitele v omyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnoval Radiožurnál s výkonným ředitelem Svazu vinařů Martinem Půčkem

Podle dostupných informací je milionová pokuta jednou z nejvyšších od zemědělské a potravinářské inspekce, kterou potvrdil soud. "K samotnému rozsudku se budeme moci vyjádřit, až nám bude doručen," dodal Kopřiva.

Za obdobné provinění dostalo milionovou pokutu i Vinium z Velkých Pavlovic, které je majetkově spřízněné s Českými vinařskými závody. Pokutu loni potvrdil Krajský soud v Brně.

Problémy se SZPI měly i Templářské sklepy Čejkovice, kterým inspekce v listopadu 2010 nařídila stáhnout z prodeje a ze skladů víno ročníku 2009. Správnost postupu inspektorů potvrdil Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka je výroba vína z dovezených hroznů, které se pak prodává jako domácí produkt, v Česku velkým problémem.

„Vozí se sem hrozny z okolních států, ať už je to Slovensko, Maďarsko, případě Itálie. Máme informace, že sem proudí hrozny i z třetích zemí mimo EU, což je zakázáno. Samozřejmě poctivým domácím producentům dělá velké problémy, že nejsou schopni konkurovat,“ upozornil Půček.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme