Databáze STK by mohla být veřejná, má se tak zabránit stáčení tachometrů

Lidé zřejmě dostanou přístup do centrálního informačního systému Státní technické kontroly. Ministerstvo dopravy chce otevřením databáze zvýšit ochranu spotřebitelů, kteří například čelí podvodům s přetáčením tachometrů. Zájemci o auto se tak přesně dozví jeho původ a historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stav tachometru - ilustrační foto

Stav tachometru - ilustrační foto | Foto: Chevrolet

Přetočený tachometr patří k nejčastějším podvodům, se kterými se lidé při koupi auta setkávají. A právě tomu by mělo předejít otevření databáze STK.

„Lidé by se měli dozvědět, kdy bylo auto na kontrole, jaké mělo technické závady a stav tachometru,“ vysvětlil poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Termín je dán řádově v týdnech,“ řekl v Ranním interview ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný. „Nemůžeme říci přesně, protože se pracuje na IT řešení i zasmluvnění celého sytému.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách databáze mluvil v Ranním interviev Josef Pokorný z ministerstva dopravy

„Bude to aplikace internetová. Na rozhraní pošlu unikátní příznak, jako požadavek. To znamená VIN vozidla a údaj z technického průkazu, který prokáže, že pouze já mám zájem zjistit údaje o svém vozidle,“ vysvětlil fungování systému.

„A databáze by měla sdělit, jaké údaje o stavu počítače kilometrů jsou v ní uvedeny.“

Služba bude zdarma, nebo za menší poplatek

Jak uvedl, zatím se počítá s tím, že služba bude zřejmě zadarmo. „Nebo poplatek skutečně nebude velký. Bude dán výdajem informací podle příslušného zákona, což představuje desítky korun,“ řekl Josef Pokorný.

Na Slovensku už tento systém funguje. „Jsou tam základní fotografie a informace, zda nebylo pozměněno číslo, nebyly stočeny kilometry nebo jestli není vozidlo exekučně blokované,“ říká Róbert Zrubák ze společnosti IRIS-IDENT.

Tato firma data o původu vozidla sbírá a ukládá na veřejný web. Služba na Slovensku funguje bezplatně.

Věra Pfeifferová, mkp, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme