Podle policistů v létě přibývá znásilnění. Odborníci ženám radí pachatele obelstít

K letním měsícům neodmyslitelně patří lehké oblečení, večery s konzumací alkoholu a noční procházky. Policisté ale varují před neopatrností, která může zejména ženy dostat do velmi nebezpečných situací. Případů znásilnění nebo napadení žen je v létě víc než v ostatních ročních obdobích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

běh, léto, louka, žena, svoboda, volnost, slunce, pole

běh, léto, louka, žena, svoboda, volnost, slunce, pole | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Dokazuje to i policejní statistika. Například loni se více než třetina všech nahlášených znásilnění udála právě v letních měsících. Řadě z nich by se přitom dalo předejít.

Na pondělní noční cestu domů jen tak nezapomene 43letá žena z Mělnicka. Když procházela parkem, zezadu ji napadl teprve devatenáctiletý cizinec, povalil ji na zem, svlékl a znásilnil. Ženě přitom držel ruku na ústech, aby nemohla křičet.

Mladík se dal na útěk až poté, co se přiblížil náhodný kolemjdoucí. Poraněná žena skončila v nemocnici. Podle policistů je to smutný příklad neopatrnosti žen při nočním návratu domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se mohou ženy bránit znásilnění, zjišťovala reportérka Evelyna Kulíšková

„Neměla by chodit o samotě uličkami, o kterých si myslí, že je to zkratka k autobusu, tramvaji či jejímu bytu. Bohužel tyto zkratky bývají daleko nebezpečnější než pohyb mezi lidmi v otevřené ulici," varuje policista Jaroslav Bican.

Dalším rizikem je neopatrná konzumace alkoholu. O velkém štěstí může mluvit třeba opilá dívka ze Šumperska, která minulou neděli jen o vlásek unikla znásilnění. 52letý muž ji při vesnické oslavě odvlekl na odlehlé místo a začal ji osahávat. Vyrušil ho ale pořadatel akce.

Ženy by si podle policistů měly dávat pozor také na to, aby jim případný nápadník do pití tajně nepřidal prášky na spaní nebo drogy. Dobré je proto chodit do baru s více kamarády a dát o sobě vědět blízkým například sms zprávou.

Když se i přesto stane, že se žena ocitne ve vážném ohrožení, rady odborníků se různí.

„Někdy se může stát, že pachatel při znásilnění netouží po samotném aktu, ale po tom, že žena bude klást odpor. V těchto případech můžeme radit činnost pro ženu, aby ve velkých uvozovkách hrála, že si to užívá. Protože potom ten člověk ve většině případů ztratí zájem," připomíná poznatek z policejní praxe Bican.

Ulička Ruthardka v Kutné Hoře | Foto: Daniel Mrázek

Naopak odborníci z Asociace Záchranný kruh upozorňují, že ani taková taktika není stoprocentní. Některé pachatele totiž může vyprovokovat k většímu násilí.

V takových případech Lukáš Hutta z asociace ženám doporučuje mobilizovat všechny síly a bránit se – fyzicky ale pouze v případě, že násilník není ozbrojený. Vždycky se ženy mohou pokusit pachatele překvapit a obelstít.

„Žena se může pokusit mu namluvit, že například trpí nějakou pohlavní chorobou, případně že je těhotná, nebo že na ni manžel již čeká a že jí jde naproti. Nebo že je domluvená na tomto místě na schůzku s kamarádem,“ radí Hutta.

Policie pak radí vše co nejdříve nahlásit a především neumývat se, aby se neztratily případné biologické stopy násilníka. Pokud se někdo stane jen svědkem takové události, do sporu by se neměl plést a raději zavolat na linku 158. Policistům také pomůže, když jim člověk hned na místě dá své svědectví.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme