Chlumčany si postaví nový obecní úřad. Nahradí i zdevastovaný kulturní dům

Novou budovu pro obecní úřad se chystají postavit Chlumčany na jižním Plzeňsku. Její součástí by měl být i multifunkční sál pro pořádání nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Nový úřad bude stát přímo v centru obce a náklady na jeho vybudování dosáhnou zhruba 30 milionů korun. Vedení obce doufá, že jejich část pokryje dotace, například z evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavřený obecní úřad ve Strenicích na Mladoboleslavsku

Zavřený obecní úřad ve Strenicích na Mladoboleslavsku | Foto: Jana Huzilová

Chlumčany mají zhruba 2400 obyvatel, je to tedy poměrně velká obec, přičemž úřad sídlí v prostorách bývalých jeslí, které nevyhovují ani z hlediska polohy ani z hlediska velikosti.

„Jsme namačkáni a už to neodpovídá potřebám, které dnes jsou na samosprávní úřady kladeny,“ říká starosta Jiří Kučera zvolený za nezávislé. Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé a návštěvníci Chlumčan, protože získají úplně nové prostory pro společenské akce.

„Nahradí nám to stávající kulturák. Lidi na nás tlačí, abychom jim umožňovali schůzové činnosti, volnočasové aktivity. V dnešní době nemáme ani kde udělat zastupitelstvo,“ stěžuje si starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové budově pro obecní úřad mluvila se starostou Chlumčan Jana Kosová

Současný kulturní dům je totiž ve zdevastovaném stavu a z poloviny je předělaný na ubytovnu. V novém zařízení bude kulturní sál s pohyblivou příčkou, takže se bude moci přizpůsobit velikosti jednotlivých akcí.

Bude tam také vše, co k takovému sálu patří. Jeviště s bezbariérovým přístupem, prostory pro režii, ozvučení a osvětlení, chybět nebude pohostinství a poslouží i obřadní místnost nového obecního úřadu.

„Bude možnost využít ho na posezení při kulturních akcích, protože ne všechna setkání se můžou udělat na sále, protože při hudbě se těžko hovoří. Bude to mít přínos pro společenské akce, besídky a podobně.“

Samotný obecní úřad bude třípatrový a celá budova je navržená tak, aby zapadla do zástavby na návsi.

„Představovali jsme si, že to bude mít jehlanovou střechu, ale protože rozsah stavby je obrovský, bude to mít plochou střechu, na průčelí budou hodiny.“

Kromě toho bude celá budova podsklepená a právě podzemní prostory by mohly sloužit pro volnočasové aktivity.

„Už jsme jednali i s některými složkami, aby si tam udělaly třeba vzduchovou střelnici, protože to bude kryté, vítr na to nebude mít vliv, bude to osvětlené,“ říká starosta Jiří Kučera.

Výstavba nového obecního úřadu s kulturním zařízením by mohla začít příští rok na jaře překládkou inženýrských sítí.


Zvětšit mapu

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme