V českých lékárnách se možná už brzy budou prodávat léky z Číny

Na český trh by se mohly dostat levné léky od asijských výrobců. V nejbližších dnech totiž do České republiky dorazí delegace deseti farmaceutických firem z Číny, které chtějí prosadit své výrobky. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky, zdravotnictví. Ilustrační foto

Léky, zdravotnictví. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, Carlos Porto

Experti se obávají, jestli čínské medikamenty splní nároky na kvalitu a účinnost. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustkové to je ale základní předpoklad.

„Ještě před tím, než je vpuštěn na český trh, musí každý léčivý přípravek projít schvalovacím řízením, jehož výsledkem je registrace. V tomto registračním procesu musí prokázat především to, že je kvalitní, účinný a bezpečný,“ vysvětluje.

A prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba vyjmenovává, co by měly léky z Číny zejména splňovat:

„Pro nás je skutečně důležité, aby se jednalo o kvalitní lékové přípravky, aby byly dodávány spolehlivě – to znamená, aby nedocházelo k jejich výpadkům – a aby zůstala zachována možnost širšího spektra léčivých přípravků na trhu v České republice. To znamená, aby se pacient mohl svobodně rozhodnout, jestli chce lék čínský, nebo jestli raději důvěřuje léku z některé země Evropské unie.“

O užší spolupráci v oblasti medicíny nedávno v Číně jednal i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme