Pošta by mohla na vesnicích přijímat objednávky léků bez předpisu

Česká pošta zvažuje, že by na venkovských pobočkách začala přijímat objednávky na volně dostupné léky a potravinové doplňky. Ve spolupráci s partnerem, firmou Euroclinicum, by potom léky doručovala. Záměr napadla Česká lékárnická komora, která takzvanou Poštovní lékárnu označila za hazard se zdravím obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pokud si v současnosti zákazník podle mluvčího pošty Iva Mravinace objedná volně dostupný lék nebo doplněk na internetu, pošta mu jej doručí. Novinkou tak je pouze možnost objednání léku na poště.

„Protože je celý projekt zaměřen na vesnice a odlehlá místa, kde lékárny nejsou, chceme nabídnout těm, kteří s internetem nemají dostatečně zkušenosti, možnost objednat léky přímo na poštovní pobočce. Protože jde zejména o naše starší spoluobčany, projekt má také silný sociální aspekt," uvedl Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu Poštovních lékáren se věnoval Radiožurnál ve Stalo se dnes s mluvčím České pošty Ivem Mravinacem a prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby jsou ale léky zboží zvláštní povahy a je třeba s nimi tak i nakládat.

„My chceme podporovat rozvoj plnohodnotné lékárenské péče, kterou poskytují na venkově nejenom lékárny, ale i jejich detašovaná pracoviště, takzvaná oddělení výdeje léčiv, protože i u volně prodejných léků spousta kombinací je nevhodných, i doplňky stravy často jsou nekvalitní. Takže v lékárnách mají a budou mít pacienti záruku, že se jim dostane poradenství, jsou tam univerzitně vzdělaní lékárníci, což na poštách nikdy není a nebude,“ upozornil Chudoba.

Zástupci pošty považují reakci komory za nepochopení nebo obavu z možné konkurence. „Pokud si někdo dnes na některém z již existujících internetových obchodů objedná volně prodejný lék anebo potravinový doplněk ze svého domova, odborného poradce nemá. Celý projekt připravujeme s renomovaným zdravotnickým zařízením, které přineslo know-how a je v této oblasti odborným garantem," dodal Mravinac.

Záměr Poštovní lékárny navíc není definitivně schválený, protože nový generální ředitel Martin Elkán se rozhodl všechny projekty revidovat.

ČTK, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme