Na Štvanici se mohou amatéři utkat se světovou špičkou skateboardingu

Do Prahy se sjíždějí elitní světoví skateboardisti. Na Štvanici je totiž čeká už dvacátý ročník Mystic Sk8 Cupu, který patří do jedné ze dvou konkurenčních sérií Světového poháru. Závodu se mohou zúčastnit i amatéři, a když projdou kvalifikací, budou soupeřit se světovou špičku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pražské Štvanici se o víkendu uskuteční 20. ročník Mystic Sk8 Cupu

Na pražské Štvanici se o víkendu uskuteční 20. ročník Mystic Sk8 Cupu | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Větší i menší milovníci prken na kolečkách se sjížděli k Negrelliho viaduktu, vystáli drobnou frontu na přihlášku, a pak už si mohli zatrénovat před dalším ročníkem prestižního závodu.

„Měsíc po skončení jednoho ročníku začínáme připravovat další. Abychom sem dotáhli nejznámější a největší jezdce, tak s nimi a jejich týmy potřebujeme komunikovat už rok dopředu,“ prozrazuje Aleš Tůma, jeden z šestičlenného týmu hlavních organizátorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S organizátorem Alešem Tůmou mluvil před startem závodu Jan Suchan

Dále je nutné sehnat kvalitní překážky. „Jezdci chtějí kvalitní park a nechtějí jezdit na stejných překážkách. Postavili jsme proto nový skate park, který stál přes milion korun. Rozpočet celého závodu se pohybuje v řádech desítek milionů korun,“ prozradil Tůma.

Letos dorazí na Štvanici jezdci ze třiceti zemí světa včetně Malajsie, Jihoafrické republiky nebo Chile, ale zároveň i ti nejlepší skateboardisti planety.

„Poprvé v historii děláme závod Bowl masters, který je určen jen pro legendy, které jezdí v bazénu. Kromě Christiana Hosoie či Stevena Olsona přijel i Pedro Barros, absolutní top jednička v bazénu. Máme jak starší legendy, tak i současnou špičku, bude k vidění old school style i nový styl ježdění,“ podotýká Tůma.

Tím, že jde o „open“ závod, zúčastnit se může každý. „Evropští jezdci mají dnes na programu kvalifikaci a postupující se utkají se světovou špičkou, což je smyslem závodu. Mají šanci se dostat někam dál do Evropy,“ tvrdí jeden z hlavních organizátorů.

A jedním z nich je i 14letý Štěpán, který na prkně jezdí tři roky. „Je to jedinečná šance se ukázat před sponzory a před lidmi ze skateboardingu, hlavně si chci závod užít. Jednou bych se tím chtěl živit,“ říká mladý závodník, jehož cesta za snem začne dnes v 15 hodin.

Vyvrcholení Mystic Sk8 Cupu je naplánované na neděli, finálový blok odstartuje v 17 hodin.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme