Fotbalisté bez smlouvy trénují v Praze. Kemp navštěvuje i Milan Baroš

Ne každý z fotbalistů má před podzimní sezonou čistou hlavu. Řada z hráčů totiž ještě nemá z nejrůznějších příčin jasno o své nejbližší budoucnosti. Právě pro ně Česká asociace fotbalových hráčů připravila kemp. Zázemí pro přípravu našli hráči v areálu pražské „Čafky“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do tréninku na pražské "Čafce" se zapojil také Milan Baroš

Do tréninku na pražské "Čafce" se zapojil také Milan Baroš | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Máme tady super zázemí, maséra, ovoce před každým tréninkem. Tréninky vede pan Lička, což je super. Kondičního trenéra dělá Lukáš Stránský. Je to velká kvalita, doporučoval bych to každému,“ líčí své postřehy z přípravy Tomáš Frejlach.

Osmadvacetiletý rodák z Čáslavi oblékal v nejvyšší soutěži dres Příbrami, Liberce, ostravského Baníku a naposledy Slavie. V Edenu mu vypršela smlouva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kemp pro fotbalisty bez smlouvy navštívil reportér Pavel Petr

„V posledních letech jsem byl skoro pořád zraněný, měl jsem s tím velké problémy. Teď se cítím dobře. Poslední půlrok jsem mohl trénovat pouze s juniorkou ve Slavii, což není dobré, když člověk jenom trénuje. Tenhle kemp mi dá ale hodně moc, jsem rád, že jsem tady,“ přiznává Tomáš Frejlach.

Prvoligové týmy už v červnu zahájily přípravu na nový ročník mistrovských soutěží. Hledat si právě v tomto čase angažmá není snadné.

„Není to příjemné, když člověk neví, kde bude hrát. V posledních letech jsem bohužel neměl štěstí. Ve Slavii to není úplně ideální, takže jsem rád, že mi končí smlouva. Chtěl bych se fotbalem živit, jak to jen půjde,“ přeje si Tomáš Frejlach.

Baroš by u fotbalu ještě rád 2 roky vydržel

Do tréninku se s řadou dalších fotbalistů zapojil i Milan Baroš. Před návratem do Turecka ani on po operaci kolene, kterou absolvoval na začátku roku, neměl jasno o své budoucnosti.

„Pro mě to je odlišnější. Tady je spousta mladých kluků, kteří mají kariéru ještě před sebou, zatímco já mám 33 let. Když koleno do pořádku nedám, tak se pro mě už tolik neděje. Chtěl bych si ale ještě rok či dva roky kopnout a udělám maximum, aby se to povedlo,“ nevzdává se bývalý reprezentační útočník.

Bronzový medailista z EURA 2004 a vítěz Ligy mistrů v dresu Liverpoolu už zkrátka ví, že nejen fotbalem živ je člověk. Na druhou stranu ani s případným koncem kariéry si příliš hlavu nedělá. „Když to nedovolí zdraví, tak mi ani nic jiného zbývat nebude,“ směje se.

Trenér Verner Lička má z účasti v projektu ČAFH radost | Foto: Pavel Petr

Kemp pro fotbalisty bez smlouvy Milan Baroš přivítal. I kvůli podmínkám, ve kterých se hráči mohli připravovat.

„Je nás tady třináct, dá se dělat všechno i zahrát si na dvě brány. Tréninky jsou zaměřeny na kondici, ale skoro všechno je s balonem, což je pro kluky plus,“ chválí si způsob přípravy, který trenéři zvolili.

V Záběhlicích se Milan Baroš potkal s trenérem Vernerem Ličkou. Právě Olympijský vítěz z Moskvy výrazně ovlivnil jeho kariéru.

„Odehrál jsem pod ním svoje začátky v Baníku. Je to obrovský odborník a zkušený trenér. Prošel Francií a spoustou klubů. Fotbal má propracovaný a jeho tréninky kluky baví. Ví, co tady během těch deseti dnů s kluky dělat,“ potvrzuje Ličkovu pověst renomovaného odborníka.

Fotbalisté při tradičním bagu. Míč se snaží získat Fernando Neves (uprostřed) | Foto: Pavel Petr

Devětapadesátiletý kouč si pochvaloval tréninkovou morálku účastníků kempu pořádaného Českou asociací fotbalových hráčů. „Hráči přicházejí sami. Všichni, co jednou přijdou, chodí pak automaticky dál. Děláme si srandu, že bychom mohli založit vlastní klub.“

Samotná příprava se minimálně vyrovnává tréninku prvoligových týmů. I tak zkušeného kormidelníka kemp obohacuje. „Jde o to se nejenom udržovat, ale posunout se dál. Osvěžuje mě také jejich chuť a mládí,“ doplňuje Verner Lička.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme