Začíná unikátní námořní operace, vrak Costy Concordie má opustit Giglio

U ostrova Giglio v Tyrhénském moři začínají přípravy na odtažení vraku lodě Costa Concordia. Půjde o největší námořní operaci tohoto typu v dějinách. Vrak mají sešrotovat v Janově, vzdáleném 280 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Costa Concordia

Costa Concordia | Zdroj: Reuters

„Dnes uplynulo 31 měsíců od srážky s útesem. Je na čase ten vrak vyzdvihnout a my jsme připraveni,“ říká vedoucí operace Nick Sloane.

Po havárii v lednu 2012 se loď převrátila na bok, odborníci už ji loni stabilizovali, napřímili do normální polohy a vrak umístili na platformy. Teď je u boků lodi připevněno 30 obrovských kontejnerů plných vody. Měly by se naplnit vzduchem a vynést vrak o 12 metrů výš. Půjde-li všechno dobře, loď by měla opustit ostrov 21. července.

Někteří ekologové z hnutí Greenpeace se obávají, že se vrak rozlomí. Upozorňují, že na palubě je spousta chemikálií, které se mohou dostat do moře. Italské úřady ale další fázi operace v sobotu schválily.

Costa Concordia | Foto: Reuters

Vrak Costy Concordie je dvaapůlkrát větší než Titanic. Na unikátní operaci se podílí více než tři stovky techniků a potápěčů. Vyprošťování vraku už stálo podle odhadů víc než miliardu eur.

Costa Concordia se v lednu 2012 příliš přiblížila k pevnině a narazila na útes. Na palubě bylo více než 4200 lidí, 32 z nich zemřelo. U soudu se teď zodpovídá bývalý kapitán lodi Francesco Schettino.

Igor Maňour, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme