Hamás se zřejmě zmocnil těla zabitého izraelského vojáka. Boje dál pokračují

Izraelská armáda přiznala, že se palestinský Hamás pravděpodobně zmocnil těla jejího vojáka. Dosud Izrael toto tvrzení Hamásu popíral. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun vyzval po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem obě strany k ukončení násilí a k rozhovorům. I přes diplomatická úsilí ale konflikt stále intenzivně pokračuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský tank poblíž hranice s pásmem Gazy

Izraelský tank poblíž hranice s pásmem Gazy | Zdroj: Reuters

Nad pásmem Gazy stoupají sloupce černého dýmu a neustále je slyšet palba izraelského dělostřelectva. Ve městech jižního a středního Izraele nadále houkají poplašné sirény, které varují před raketovými útoky.

Jedna z raket Hamásu dnes dopadla nedaleko Ben Gurionova letiště v Tel Avivu. Některé aerolinky, například Delta Airlines, KLM, Lufthansa či Air France tam následně přerušily z bezpečnostních důvodů své lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konflikt mezi Izraelem a Hamásem přiblížil ve Stalo se dnes Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

Izraelští politici naznačují další trvání bojů. Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová řekla médiím, že žádné světlo na konci tunelu nevidí.

Konflikt dnes vstoupil do svého třetího týdne a vyžádal si už přes 500 palestinských životů a 28 mrtvých mezi izraelskými vojáky.

Izrael připisuje civilní oběti taktice Hamásu, jehož členové se prý skrývají právě mezi civilisty.

„Samozřejmě, že takové případy jsou doložené, že Hamás má munici nebo své bojovníky v obydlených oblastech, na druhou stranu zrovna tak jsou doložené případy, kdy Izraelci zastřelili děti hrající fotbal na pláži před očima zahraničních reportérů.“

„A další podobné případy, kdy se z tohoto argumentu stává spíš alibi. Protože vidíme, že počet zabitých civilistů v Gaze vysoce přesahuje počet zabitých ozbrojenců Hamásu,“ upozorňuje Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme