Izraelský premiér naléhá na USA, aby obnovily letecké spojení do Tel Avivu

Lety do Izraele pozastavily další letecké společnosti. Evropská agentura pro leteckou bezpečnost aerolinkám do Tel Avivu létat nedoporučuje, americký úřad pro civilní letectví cesty do Izraele americkým společnostem přímo zakázal. Spojení s Izraelem nově zastavily společnosti Wizz Air a Turkish Airlines.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské ministerstvo dopravy označilo pozastavení letů za praktické uznání síly terorismu Hamásu a vyzvalo k obnovení spojů.

Premiér Benjamin Netanjahu naléhal na ministra zahraničí Spojených států Johna Kerryho, aby se u amerických úřadů zasadil o zrušení zákazu letů do Izraele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Izraele se do vysílání Radiožurnálu přihlásil zpravodaj Štěpán Macháček

Některé letecké společnosti už ale daly najevo, že své přerušení letů z původně plánovaných 24 hodin prodlouží.

Aerolinky pozastavily svá spojení do Tel Avivu po včerejším dopadu rakety do těsné blízkosti Ben Gurionova letiště. Jejich rozhodnutí je ovlivněné také sestřelením malajsijského letadla nad Ukrajinou.

Letecké spojení do druhého největšího izraelského města nabízejí i České aerolinie, ty však zatím své lety neruší. Do Tel Avivu tak dorazily oba noční spoje z Prahy, které vzájemně využívají české společnosti ČSA a Travel Service.

Situace na letišti v Tel Avivu | Foto: Reuters

Izraelská vláda zatím přesvědčuje svět o obnovení dopravy spíše politickými argumenty než praktickými zárukami bezpečnosti. Armáda dosud nepřišla s žádným argumentem, proč by měly být lety do Izraele bezpečné.

Izrael nejspíš porušuje mezinárodní právo, varuje komisařka OSN

Číst článek

Vzdušným prostorem Izraele létají zcela nepředvídatelně rakety vystřelené z Gazy a riziko hrozí hlavně při startu a přistání letadel v malých výškách. Oblast Ben Gurionova letiště sice pokrývá protiraketový štít, ani ten ale není stoprocentně účinný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech zákazu letů do Izraele mluvili na Radiožurnálu odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová a analytik Tomáš Menšík

„Je to první vítězství, kterého Hamás dosáhl, že mezinárodní aerolinie ruší svoje lety do Tel Avivu, protože Izrael prakticky nemá jiný přístup než letecký právě přes Ben Gurion Airport. Takže to je obrovský problém,“ říká analytička Institutu pro národní bezpečnostní studia v Tel Avivu Irena Kalhousová.

Samotná bezpečnostní hrozba je však podle ní sporná, rozhodnutí amerického úřadu i samotných aerolinek prý ovlivnily hlavně události na Ukrajině. „Zatímco na Ukrajině byla použita velmi sofistikovaná raketa, tak ničím takovým hnutí Hamás nedisponuje. Ale samozřejmě nějaká teoretická hrozba tady je a je na aerolinkách, jak se rozhodnou,“ míní analytička.

Ben Gurionovo letiště, které obsluhuje Tel Aviv a Jeruzalém, je jediným velkým civilním letištěm v Izraeli. Menší letiště v Eilatu odbavuje většinou jen sezonní linky, delší výluka leteckého provozu by tak měla pro Izrael kritické ekonomické dopady.

„Letecké spojení do Izraele je naprosto zásadní pro byznys, který se tam dělá. Právě proto už izraelští čelní politici apelovali na americký úřad pro letectví, aby obnovil možnost létat americkým letadlům do Izraele,“ připomíná analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme