Bývalý Cameronův mluvčí má jít za odposlechy na 18 měsíců do vězení

Soud v londýnském Old Bailey odsoudil bývalého šéfredaktora bulvárního týdeníku Andyho Coulsona k 18 měsícům za mřížemi. Podle justice byl hlavním strůjcem komplotu kolem odposlouchávání osobních telefonů stovek známých lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andy Coulson při odchodu ze soudní síně

Andy Coulson při odchodu ze soudní síně | Zdroj: Reuters

Tresty si dnes vyslechli ještě další tři novináři a soukromý detektiv. Coulson dříve působil jako tiskový mluvčí premiéra Davida Camerona. Ten se už dříve za angažování Andyho Coulsona omluvil. Prý uvěřil jeho tvrzení, že o ilegálních odposleších nevěděl.

V kauze šlo o to, že si bulvární novináři najali soukromého detektiva, aby nelegálně odposlouchával telefony známých osobností. Týdeník News of the World tak získal přístup k exkluzivním informacím ze života politiků i královské rodiny.

Skandál se provalil v roce 2007. Soud tehdy poslal za mříže jednoho reportéra a také soukromého detektiva Glenna Mulcaira. Šéfredaktor Andy Coulson pak na svou funkci rezignoval. Jak obrovský dosah ale nelegální odposlechy měly, se ukázalo až o pár let později. Podle obžaloby šlo o tisíce telefonů.

Majitel týdeníku Rupert Murdoch kvůli případu dokonce tlačil na tehdejšího britského premiéra Gordona Browna, aby vyšetřování zametl pod koberec. Skandál nakonec vyvrcholil tím, že News of The World v roce 2011 vyšel po 168 letech naposledy.

Odsouzení projevili lítost

Kromě Coulsona půjdou za mříže ještě dva jeho podřízení. Naopak s podmínkou odchází už jednou odsouzený soukromý detektiv Glenn Mulcaire, stejně jako bývalý reportér James Weatherup, který Mulcaira úkoloval. Soud už dříve osvobodil Coulsonovu předchůdkyni ve funkci a jeho bývalou milenku Rebeku Brooksovou.

Odsouzení projevili nad svým činem lítost. Soudce Saunders ale řekl, že to spíše vypadá jako lítost nad tím, že je policie dopadla. Coulson nedostal maximální trest dva roky jen díky tomu, že se v minulosti nedostal do křížku se zákonem.

Jen s podmínkou odešli od soudu bývalý reportér James Weatherup a soukromý detektiv Glenn Mulcaire | Foto: Reuters

Soudce také vzkázal soukromému detektivovi Mulcairovi, že je dnes jeho šťastný den. Pouze podmínku totiž dostal s přihlédnutím k tomu, že si ve vězení trest ve stejném případu už odpykal.

Odsouzení prý během čtení rozsudku nejevili známky emocí. Mulcair a Wheatherup odešli volně na svobodu. Zbylé tři včetně Coulsona si odvedla eskorta v poutech.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme