Obchodům fotbalové MS nepřeje. Když hraje Brazílie, všechno se zastaví, říká Bohumil Med

Po národní ostudě čeká brazilské fotbalisty utkání za trest na národním stadionu. Po debaklu 1:7 od Německa v semifinále domácího mistrovství světa pro ně bude duel o třetí místo v metropoli Brasílii pomyslným pranýřem. Případné vítězství nad Nizozemskem bude pro Brazilce chabou omluvenkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumil Med ve své prodejně Musimed v hlavním městě Brasílii

Bohumil Med ve své prodejně Musimed v hlavním městě Brasílii | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Snad jen ti, kteří měli jít i v sobotu do práce, ocení, že budou mít volno. Tak jako při každém brazilském utkání se totiž celá země zastaví.

„Všechno se soustřeďuje na fotbal, všichni sedí doma u televize nebo chodí do restaurací, kde společně fandí. O nic jiného není zájem. Divadla, koncerty a další vážné věci byly fotbalovým turnajem poškozeny,“ říká Bohumil Med, který v hlavním městě provozuje největší obchod s hudebninami v Latinské Americe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohumila Meda v jeho prodejně navštívil Jan Kaliba

Jeho obchod má během světového šampionátu oproti běžné době asi poloviční tržby.

„Když je brazilský zápas, tak odbory nařídí, že musí být obchody zavřené, aby mohli zaměstnanci fandit. Všechno se zastaví. Pro nás je mistrovství světa strašné a nejde jen o můj problém, ale problém celé obchodní sítě,“ podotýká hudební profesor, který žije v Brazílii skoro půl století.

Svérázné fungování brazilské ekonomiky do velké míry s humorem, i když ho sedm dní aspoň částečného pracovního volna během šampionátu bude stát velké peníze.

Hudební noty ale v posledních týdnech nebyly úplně v kurzu, a pokud Brazilci hltali životopisy, tak rozhodně ne ten Mozartův nebo Dvořákův. A poté, co jejich idolu Neymarovi zlomili ve čtvrtfinále obratel a národní tým pak bez něj potupně rozcupovali Němci, berou to tragicky a zní jim v hlavách pořádně ponuré melodie.

„Brazilci totiž nemají národního hrdinu. Když se zabil jezdec fomule 1 Ayrton Senna, tak to byla národní tragédie, vyvěšovaly se černé prapory, jako kdyby šlo o velkého státníka. Teď jde také o národní tragédii,“ připomíná Med.

Zvyšuje se zájem o hudbu

Dlouhodobě největší pýcha Brazilců je v troskách, jejich Selecao, tedy národní mužstvo, dávno neudává rytmus světovému fotbalu. Proto možná uzrála doba najít jinou oblast, ve které by Brazilci mohli začít vynikat a udivovat svět.

„Zvýšila se úroveň brazilských hudebníků. Orchestr v Sao Paulu má mezinárodní úroveň, ale zlepšily se i ty menší. Navíc se zvýšily platy, takže se zvýšil i zájem. Plat se pohybuje kolem 100 tisíc korun,“ prozrazuje Med.

O takovém platu si může nechat zdát i řada brazilských fotbalistů v nejvyšší soutěži, která se znovu rozeběhne ve středu. Fanoušci se už hodně těší, protože zapomenou na propadák reprezentace a každý bude zase fandit svému týmu.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme