Česko otevřelo na východě Ukrajiny nový konzulát. Pomáhat má občanům i byznysu

Česká republika má na Ukrajině nový honorární konzulát, otevřen byl dnes v Dněpropetrovsku na východě země. Průmyslové město je považováno za nejvýchodnější baštu kyjevské vlády. Nové české zastoupení má pomáhat českým občanům i podnikům při pronikání na ukrajinský trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (třetí zleva) otevřel nový honorární konzulát České republiky v ukrajinském Dněpropetrovsku. Honorárním konzulem je Serhij Dyrdin (druhý zprava)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (třetí zleva) otevřel nový honorární konzulát České republiky v ukrajinském Dněpropetrovsku. Honorárním konzulem je Serhij Dyrdin (druhý zprava) | Zdroj: ČTK

„Považuji za čest dělat něco pro Čechy, poskytnout jim nějakou pomoc,“ říká honorární konzul Serhij Dyrdin. Tento podnikatel už přes dvacet let dováží na Ukrajinu české výrobky.

Poté, co byl vinou bezpečnostní situace dočasně uzavřen český konzulát v Doněcku, je dněpropetrovská kancelář nejvýchodněji položeným českým zastupitelským úřadem na Ukrajině.

Ministr Zaorálek jednal s představiteli dněpropetrovského regionu o situaci na východě země i o tom, jak může Česká republika Ukrajině pomoci s přibližováním k Evropské unii.

Ekonomickou část asociační dohody s EU chce Ukrajina podepsat 27. června

Číst článek

„Právě tento nově otevřený honorární konzulát může napomoci rozvoji ekonomické spolupráce a navázat užší kontakty s českými regiony,“ poznamenal ministr. Zalitoval také, že Dněpropetrovsk dosud nemá partnerský kraj v České republice.

Dněpropetrovsk s milionem obyvatel je třetím největším městem Ukrajiny a důležitým průmyslovým centrem.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme