V Novém Městě nad Metují se diskutuje o výstavbě myčky, petice ji odmítá

Stavba samoobslužné myčky a kontejnerové čerpací stanice by neměl být problém. Ale záměr investora postavit ji v Novém Městě nad Metují vyvolal vlnu nevole obyvatel. Ti začali podepisovat petici a s více jak 300 podpisy ji podali na městský úřad. Rada města před zahájením územního řízení s plánem stavby nesouhlasila, potom souhlasila a pak zase ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Nové Město nad Metují

Zámek Nové Město nad Metují | Foto: Jan Sokol

„Mluvili jsme i o obchvatu města, který se řeší 25 let. Doprava standardně stále roste, jsou tu desítky kamionů denně,“ říká Aleš Vrátný, který bydlí naproti pneuservisu, kde chce polský investor stavět.

Na frekventované křižovatce U Papežů, přes kterou vede hlavní tah na Náchod, se už teď tvoří kolony - upřesňuje iniciátor petice Hugo Habrman:

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdílných názorech na možnou výstavbu myčky mluvila Kristýna Štanderová

„Po ránu, nebo kolem druhé hodiny, tady stojí fronta od křižovatky až k mostu na druhou stranu. Tady je to ucpané. A na druhé straně je úzký tunel.“

Obyvatelé vidí i další problémy do budoucna - zvýšení hlučnosti a prašnosti, ohrožení stávajících podnikatelů a také bezpečnosti hlavně dětí, které tudy chodí do školy.

Radní měli hned na začátku k plánu několik podmínek. Proto poprvé s jeho záměrem nesouhlasili. Firma zřejmě nedostatky v plánech odstranila, protože rada pak souhlasila.

V červnu ale opět hlasovala opačně. Proč, to upřesňuje starosta z Volby pro město Petr Hable:

„Schválení bylo podmíněno tím, že neubydou parkovací místa, nebo úplně minimálně a že hluk nebude zvýšen. Neměli jsme opravdu informace úplně přesné a postupně jsme je získávali.“

Investor ale podle jeho projektantky Hany Vašatové všechny plány přepracoval, navrhnul 5 náhradních parkovacích míst a splnil také všechny další podmínky. Podle ní mělo město také všechny podklady od samého začátku jednání.

„My jsme museli mít celý projekt kompletní, abychom vůbec dostali vyjádření dotyčných orgánů. Od minulého roku jsme měli kompletně vypracovaný projekt včetně EIA a hlukové studie. A všechno máme kladné.“

Každá ze tří zúčastněných stran - obyvatelé, město i investor - si hájí svůj úhel pohledu. Rozhodnout musí stavební úřad.

Ten zahájil územní řízení a na srpen svolal veřejné ústní jednání.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme