Vláda schválila kandidaturu Věry Jourové na post eurokomisařky

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO se dnes oficiálně stala kandidátkou Česka na post eurokomisařky. Kabinet jednomyslně rozhodl o její nominaci, kterou následně pošle do Bruselu. Vláda by chtěla pro Věru Jourovou vybrat hned z několika agend. Uvažuje o dopravě, průmyslu nebo eurokomisařce pro administrativní záležitosti. Prioritou je regionální rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pod regionální rozvoj spadají evropské fondy. Tato agenda by byla Věře Jourové nejbližší:

„Byla bych ráda, aby regionální politika díky tomuto direktorátu a mé práci měla silnou pozici, tak jako ji měla doteď. Protože to je silná politika a má vysoký podíl na rozpočtu unie,“ říká.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky má Věra Jourová velkou šanci uspět, protože kromě jejích odborných kvalit pro ni hraje fakt, že mezi zatím 14 navrženými kandidáty je jedinou ženou.

„A pak samozřejmě věnujeme veškeré úsilí vyjednávání v rámci Evropské komise, s jednotlivými členskými zeměmi, především s panem Junckerem, který bude předkládat na konci srpna návrh na konkrétní složení Evropské komise. Máme tedy zbytek července a srpen na to, abychom vyjednali co nejlepší portfolio pro naši komisařku,“ tvrdí Sobotka.

Na navržení Věry Jourové na post eurokomisařky se koaliční strany shodly v pondělí po týdnech marného hledání společného kandidáta. Ve středu Jourovou podpořil i sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Kdo první místopředsedkyni hnutí ANO nahradí ve vládě, zatím není jisté.

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme