Investování na burze využívá jen mizivá část Čechů. Vyzkoušet si ho lze i nanečisto

Češi začínají přicházet na chuť investování na burze. Přesto zůstávají oproti jiným zemím pozadu. Pokud by měli k dispozici jeden milion korun, podle průzkumu skupiny Pioneer Investments by se jen čtyři procenta lidí pustilo do investování na burze. Přitom existuje způsob, jak si ho vyzkoušet bez rizika pomocí demoprogramu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

„K obchodování jsem se dostal skrz školu, v rámci předmětu, trvalo to asi pár měsíců. Teď už demoverzi nepoužívám,“ popisuje 24letý Václav, který studuje na Vysoké škole ekonomické.

Obchodování si může vyzkoušet úplně každý. Stačí si k tomu stáhnout program například na stránkách brokerských společností nebo některých bank a zaregistrovat se. Václav dnes díky zkušenosti s demoprogramem už obchoduje s reálným účtem a penězi na burzách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investování na burze využívá jen mizivá část Čechů. Tématu se věnovala Zuzana Petráňová

„Demoverze má výhodu v tom, že nic neriskujete, můžete se naučit základní ovládání té platformy a tak dále. Její dá se říct nevýhoda nebo slabá stránka je ta, že nikdy nebudete v takovém psychickém rozpoložení jako s reálným účtem,“ dodává student.

Podobné demoprogramy jsou mezi širokou veřejností čím dál populárnější, potvrdil analytik společnosti HighSky Brokers Josef Kvarda.

„I když třeba neznají zákonitosti a nemají přímo ekonomické vzdělání, i tak to není složité a určitě je to svým způsobem atraktivní. Vidí spojitost s reálným světem a je to určitě pro ně zajímavé se to učit a zkoušet takhle obchodovat.“

Češi jsou v investování velmi konzervativní a daleko opatrnější než třeba investoři v Polsku a na Slovensku.

„Tam je daleko běžnější, že více lidí vyhledává rizikové investice, samozřejmě s příslibem vyššího výnosu. Co se týká zemí na západ od nás, tam jsou samozřejmě mnohem dále, je to úplně jiná kapitola. Investice tam jsou běžnou součástí života a umí v nich chodit dokonce i běžní lidé, kteří jinak nemají s burzou a finančními trhy příliš společného,“ říká analytik společnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Třicátníci se začínají zajímat o peníze na důchod

Přesto se podle výkonného ředitele společnosti Patria online Petra Žabži trend mění a Češi se o burzovní obchodování zajímají čím dál víc.

„Dorůstá generace třicátníků, čtyřicátníků, kteří už mají nějakou ekonomickou sílu a uvědomují si, že třeba penzijní systémy jsou neudržitelné v tom horizontu, kdy oni budou odcházet do penze. To znamená, že mají prakticky nutnost starat se o své peníze už teď. Takže povědomí roste, počet klientů roste a samozřejmě se zvyšuje i počet instrumentů, které klienti můžou koupit,“ uvádí Žabža.

Úrokové sazby jsou teď téměř nulové a inflace neustále snižuje hodnotu peněz. Proto se příliš nevyplácí nechat je ležet na účtu v bance.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme