Je pravá chvíle přestoupit do World Tour stáje, radí Königovi Lubor Tesař

Poslední etapa Tour de France bude pro většinu cyklistů jen slavnostním dojezdem. Třítýdenní závod zakončí osm okruhů po pařížské Champs-Élyseés. Do závěrečného cíle vyhlášeného závodu dojedou i dva Češi. Lídr stáje NetApp a sedmý muž celkového pořadí Leopold König a jeden z jeho domestiků Jan Bárta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý cyklista Lubor Tesař kritizuje některá rozhodnutí Mezinárodní cyklistické unie

Bývalý cyklista Lubor Tesař kritizuje některá rozhodnutí Mezinárodní cyklistické unie | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Zejména König si slavnostní neděli určitě vychutná. Při své premiéře na Staré dámě skončí v elitní desítce a navíc v týmu, který dostal pozvání až na divokou kartu.

„Je to obrovský úspěch nejen pro Leopolda a jeho stáj, ale i pro i českou cyklistiku,“ říká Lubor Tesař, bronzový cyklista z mistrovství světa 1993.

König se na svůj tým zejména v horských dojezdech nemohl příliš spolehnout, protože v nich téměř pokaždé zůstal sám. Druhodivizní NetApp mu nemohl nabídnout takové pomocníky, jako mají lídři špičkových týmu Nibali či Froome. Podle Tesaře to ale pro šestadvacetiletého Čecha problém nebyl.

„Lidi v kopci až tak moc nepotřebuje. Jede si svoje tempo. Možná by mu domestik i uškodil, kdyby jel tempem, které by mu nevyhovovalo,“ myslí si. „Leopold přesně věděl, na co má a jak má jet,“ doplnil.

Leopoldu Königovi v NettAppu končí smlouva. Po povedené Tour si bude moct vybírat z nabídek, které mu podle předběžných informací nabízejí i stáje prestižní kategorie World Tour.

„Určitě by měl jít do World Tour stáje. Teď je ta pravá chvíle. On to ví a cítí. Podle rozhovorů, co dával, jde poznat, že nechce další dva roky jezdit v druhodivizní stáji a čekat na divokou kartu,“ je přesvědčený Lubor Tesař.

König by mohl napodobit Kreuzigera

Rodák z Moravské Třebové by se prý mohl těšit podobné pozici, jaká se dostává Romanu Kreuzigerovi v Tinkoff-Saxo. „Může být vynikajícím domestikem některého z toplídrů na Grand Tour a mít volnou ruku, aby sám mohl některý z velkých závodů jako lídr jet,“ soudí Tesař.

Pro českou cyklistiku je Königovo 7. místo druhým nejlepším výsledkem na Tour v historii. Tím nejlepším byla loňská 5. příčka Romana Kreuzigera. Že by ale za jejich úspěchy stála česká výchova cyklistů, to si Tesař nemyslí.

„Je to paradox. Nezačalo se dělat něco jinak, ale mělo by začít. Za jejich úspěchy je tvrdá práce a odříkání. Stejně jako Zdeněk Štybar šli brzo do zahraničních stájí, kde jsou závody o něčem jiném. Podle toho pak vypadají i výkony,“ vysvětluje.

Vladimír Kroc, Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme