Izraelské nálety v palestinském pásmu Gazy zabily 7 ozbrojenců Hamásu

Izraelské noční letecké údery zabily v pásmu Gazy sedm ozbrojenců radikálního hnutí Hamás. Útoky byly odvetou za další ostřelování jižního Izraele raketami z tohoto palestinského území. Hamás už se ale nechal slyšet, že smrt svých bojovníků pomstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinské ženy truchlí při pohřbu  jednoho ze zabitých radikálů v pásmu Gazy

Palestinské ženy truchlí při pohřbu jednoho ze zabitých radikálů v pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Izrael útočil hlavně na město Rafah na jihu pásma Gazy. Terčem byly mimo jiné tunely, kudy se do pásma Gazy pašuje zboží ze sousedního Egypta. Izrael těmito nálety odpovídá na rakety, kterými radikálové z pásma Gazy ostřelují jih země.

Většina palestinských střel sice nezasáhne cíl nebo je zneškodní izraelský protiraketový systém Iron Dome, za poslední tři týdny ale hranici přeletělo nejméně 150 takových raket.

„Problém raket je, že jsou schopny doletět čím dál tím dál. To znamená, že dneska jsou v jejich dosahu už i Tel Aviv a Jeruzalém – ty největší oblasti, kde je největší koncentrace izraelských občanů,“ upozorňuje analytička Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu Irena Kalhousová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj napjaté situace v Izraeli a na palestinských územích sleduje Zdeněk Novák ze zahraniční redakce

Na nejnovější hrozby už reagovala i izraelská vláda, proti Hamásu prý zasáhne s větší razancí. Radikální hnutí se podle Kalhousové ze všeho nejvíc obává možné pozemní odvety.

„Proto už bylo povoláno 1500 vojáků, kteří jsou připraveni do Gazy vstoupit. A to je většinou opravdu krok, který Hamás přesvědčí, aby s těmi raketovými útoky přestal. Na druhou stranu problém je, že Hamás není jednotný. Že něco jiného chce politické vedení, které přes Egypt dává vědět, že si nepřejí eskalaci, a druhá věc jsou jeho ozbrojené složky, které naopak k té eskalaci přispívají,“ uvažuje Kalhousová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti přináší analytička Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu Irena Kalhousová

„Už v minulosti Izrael pohrozil tím, že pozemní ofenziva bude, ale nakonec vojáky stáhl, protože Hamás s eskalací přestal. Takže si opravdu myslím, že pokud by se podařilo zastavit rakety z Gazy, že nakonec k pozemní ofenzivě ani dojít nemusí,“ dodává.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinci se vyostřily po vraždách unesených mladíků - nejdřív tří Izraelců a poté jednoho Palestince. Zatím je úspěšnější pátrání po vrazích Palestince Muhammada Abú Chudajra.

I když vyšetřovatelé nezveřejnili zprávu z pitvy, u které byl jak izraelský, tak palestinský lékař, ví se, že 16letého mladíka jeho vrazi upálili. Izraelská policie už kvůli tomu zatkla šest lidí a podle listu Ha'arec se tři z nich k vraždě přiznali.

Palestinci prý nepomáhají s pátráním

Policie je podezírá z toho, že se tak chtěli pomstít za vraždu tří židovských studentů, kteří zmizeli v půlce června a jejichž mrtvá těla se našla minulou neděli.

Vyšetřování této trojnásobné vraždy zatím nepokročilo. Izraelská armáda vlastně doteď jen zničila domy radikálů, které z únosu a vraždy viní. Pachatele ale dosud nedopadla. Izraelský premiér proto nepřímo kritizoval Palestince za to, že s pátráním nepomáhají, což dává do kontrastu s úspěchy izraelské policie v tom druhém případě.

"My nerozlišujeme mezi tím, kdo páchá teror. Tvrdě odpovíme na všechny pachatele teroru. Nedovolíme, aby extremisti v našem regionu vyvolali další krveprolití," prohlásil Benjamin Netanjahu po návštěvě rodiny jednoho ze zavražděných židovských osadníků. Zdůraznil, že Izraeli nezáleží na tom, odkud pocházejí ti, kdo teror páchají.

Jan Richter, krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme