Silné bouřky mohou zvedat hladiny řek na první stupeň

Po celém Česku se odpoledne a v noci mohou vyskytovat silné až velmi silné bouřky, které budou z Čech postupně přecházet na Moravu a do Slezska. Meteorologové v nejnovější výstraze varují i před možným vzestupem hladin řek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto)

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto) | Foto: Filip Jandourek

V úterý během dne očekávají meteorologové intenzivní srážky především na jihu Čech, a to hlavně v oblasti Šumavy a Novohradských hor.

"Vzhledem k předpokládanému pomalému pohybu bouřek se budou vyskytovat zejména přívalové srážky s úhrny kolem 70 milimetrů, v menší míře pak kroupy a silné nárazy větru kolem 72 kilometrů za hodinu," upozornil Český hydrometeorologický ústav.

Aktuální výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, podle níž by se řeky mohly zvednout na první stupeň, tedy bdělost, je na většině území platná od dnešního poledne do úterních 20 hodin. Pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj je vyhlášena do úterního poledne.

Aquaplaning ohrožuje za deště řidiče. Riziko roste s mírou opotřebení pneumatik

Číst článek

Výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou Českou republiku od dnešních 12 hodin do úterní třetí hodiny ranní.

Kvůli přívalovým srážkám se mohou rychle rozvodňovat především malé toky a potoky. Hrozí i zatopení sklepů a níže položených míst nebo podemletí silnic. Před větrem by lidé měli chránit svá obydlí zavřením oken a dveří a zabezpečit neupevněné předměty, například zahradní nábytek.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme