GALERIE: Válka ve Slavjansku skončila před dvěma týdny. Lidem chybí i internet

Bez vody a elektřiny stále zůstává velká část obyvatel východoukrajinského Slavjansku. Válka tam skončila před dvěma týdny, ale její následky budou znát ještě hodně dlouho. Tamní lidé si už zvykli na ostřelování, exploze a každodenní pocit ohrožení. Teď jim nejvíce chybí nedostatek kontaktu s okolním světem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený dům v Mykolajevce

Zničený dům v Mykolajevce | Foto: Jan Šibík

Jediný zdroj informací ve Slavjansku jsou ampliony umístěné po městě. Televize ani rozhlas nejdou, protože se zřídila telekomunikační věž na hoře Karačun.

Na Říjnovém náměstí jsou dva sloupy se zásuvkami, kam ti lidé, kterým doma nejde elektřina, chodí dobít mobilní telefony. Mohou si také otevřít počítač a podívat se, co je nového a případně napsat zprávy svým známým.

Obyvatelé Slavjansku si přinášejí prodlužovačky a rozdvojky. Neodradí je ani blížící se déšť či bouřka, někteří jsou i pro tyto situace vybavení a přinesli si deštníky. Potřeba komunikace se světem je pro ně silnější než nepohodlí, které tady zažívají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co všechno chybí obyvatelům válkou zničeného Slavjansku, natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Jen se tak dívám na internet, hledám zprávy, abych věděla, co se děje. Před chvílí jsem slyšela nějakou ránu, tak nevím, jestli je to bouřka nebo nějaký výbuch, pořád se tady všichni hrozně bojíme,“ vysvětluje paní Lena.

Paní Lena si právě dopisuje s přáteli v populární ruské sociální síti Spolužáci. Jsou roztroušení po celé Ukrajině i Rusku a všichni o ni mají starost.

„Samozřejmě, nikdo si před několika měsíci vůbec nedokázal představit, že něco takového u nás bude. Mysleli jsme si, že v 21. století se to nemůže stát, že i u nás bude jako jinde - klid a mír. Jen ve filmu jsme viděli, jak se lidé za války schovávali ve sklepích, a pak to přišlo a my jsme ani nemohli vyjít z domu,“ říká obyvatelka Slavjansku.

„Je to jako za občanské války v 20. letech - jednou přijdou bílí, potom rudí a potom zase bílí,“ přirovnává situaci ve Slavjansku Lena.

„Jedni říkají to, druzí zase jiné. Jedni jsou pro Ukrajinu, druzí pro Rusko. Kdo má pravdu a kdo je vinen? Komu máme věřit?“ neskrývá Lena zmatek ze současné situace.

Zničený dům v Semjonovce | Foto: Jan Šibík

Na místo zřícení malajsijského letadla dorazili pozorovatelé OBSE. Mají nehodu vyšetřit

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme