První dva letouny s ostatky obětí zříceného Boeingu přistály v Nizozemsku

V nizozemském Eidhovenu přistála první letadla s ostatky obětí tragédie malajsijského letounu na východní Ukrajině. Dva stroje typu Hercules přiletěly z Charkova. Ceremonie na letišti se zúčastnil nizozemský král Vilém-Alexandr s manželkou, premiér Mark Rutte a zahraniční představitelé. V zemi je dnes den smutku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakve s pozůstatky obětí zříceného malajsijského boeingu na letišti v  nizozemském Eidhovenu

Rakve s pozůstatky obětí zříceného malajsijského boeingu na letišti v nizozemském Eidhovenu | Zdroj: Reuters

Prvních 40 rakví s pozůstatky obětí bylo do Nizozemska přepraveno šest dní po katastrofě malajsijského Boeingu 777 na východní Ukrajině.

Pět minut před přistáním letadel se po celém Nizozemsku rozezněly zvony. Na letišti v Eindhovenu byla i tisícovka příbuzných 193 mrtvých Nizozemců. Jejich ostatky jsou ale zatím bezejmenné.

"Dnes pro ně začíná cesta domů. Bude to dlouhá a bolestivá cesta. Těla musí projít identifikací a to bude nějaký čas trvat," řekl v Charkově těsně před odletem zástupce nizozemské vlády Hans Docter.

Během několika dnů budou ostatky převezeny z Eidhovenu na vojenskou základnu Hilversum. Tam je budou odborníci identifikovat. Zjišťování totožnosti mrtvých může trvat několik měsíců.

Malajsijský letoun se zřítil minulý čtvrtek na Ukrajině pravděpodobně po zásahu raketou země-vzduch. Všech 298 cestujících zahynulo. Drtivá většina pasažérů byil právě Nizozemci.

Ceremoniálu na letišti v Eidhovenu se zúčastnil nizozemský král Vilém-Alexandr (druhý zleva) s manželkou Maximou. Nechyběl ani premiér Mark Rutte | Foto: Reuters

Kyjev, Moskva a proruští separatisté se vzájemně obviňují, že letoun malajsijských aerolinií sestřelila nepřátelská strana. Počet nalezených těl se podle úřadů zastavil na 282. Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě pozůstatky lidských těl jsou.

Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. "Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali," řekl Abbott novinářům. Dodal, že některé oběti se nejspíš nepodaří nalézt.

Černé skříňky z letadla, které se zřítilo na Ukrajině, už zkoumají Britové

Číst článek

Ukrajinští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že do Británie dnes dorazily takzvané černé skříňky, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace z paluby Boeingu. Aparáty v úterý v Doněcku předal vůdce povstalců Alexandr Borodaj malajsijským expertům.

Skříňky jsou údajně v dobrém stavu a zkoumat je budou experti v laboratořích vojenského letiště Farnborough u Londýna.

ČTK, Helena Berková, mta, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme