Izrael jednostranně prodloužil humanitární příměří, Hamás obnovil raketové útoky

Izraelské vedení jednostranně prodloužilo humanitární příměří, které v Gaze začalo v sobotu ráno. Armáda by neměla podnikat letecké ani pozemní operace, s výjimkou likvidace podzemních tunelů, po celý dnešní den. Palestinský Hamás na prodloužení do dnešní půlnoci ovšem nepřistoupil a jeho rakety znovu dopadají na izraelské území. Zemřel při nich další, dohromady už 43 izraelský voják.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konflikt má velkou ozvěnu ve světě. Na snímku protestující s namalovanou palestinskou vlajkou na obličeji před izraleskou ambasádou v Londýně

Konflikt má velkou ozvěnu ve světě. Na snímku protestující s namalovanou palestinskou vlajkou na obličeji před izraleskou ambasádou v Londýně | Zdroj: Reuters

Na izraelské území po skončení včerejšího půldenního příměří znovu zamířily palestinské rakety. Méně než v předchozích dnech, zato opět s podporou střelby po izraelských vojácích přímo na území Gazy.

Hamás totiž nesouhlasil s žádnými návrhy na prodloužení klidu zbraní. Podle představitelů hnutí egyptský návrh na příměří vůbec neodpovídá jejich cílům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dění v konfliktu na Blízkém východě sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

Hamás požaduje vyklizení Gazy Izraelci a v dlouhodobějším měřítku kompletní odstranění blokády pásma, která trvá už sedm let. Izrael to ale odmítá.

Do dnešní půlnoci proto Izraelci vyhlásili příměří jednostranně. Armáda neostřeluje obytné části v Gaze, nicméně pokračuje ve vyhledávání a ničení přeshraničních tunelů, vedoucích z pásma na izraelské území.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon už navíc předem vzkázal vojákům, že se musí připravit na další rozšíření pozemních operací.

Diplomaté mezitím dál vyjednávají rozsáhlejší uklidnění konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Šéf americké diplomacie John Kerry prosazuje sedmidenní mír:

„Všichni doufáme, že příměří bude prodlouženo. Dlouhodobější klid zbraní je velmi zapotřebí. Můžeme se během něj více přiblížit k vyřešení celého konfliktu,“ uvedl k tomu.

Hamás nestřílel jen půlden

Obyvatelé Gazy využili uplynulé příměří k nákupu potravin a k vyprošťování mrtvých těl zpod sutin.

„Když jsme se o příměří dozvěděli, vyšli jsme ven a ulice byla plná lidí. Všichni se chodí dívat na své domy, zkontrolovat příbuzné. Proto je tolik lidí na ulicích. Bezpečně se ale necítí,“ říká obyvatelka Gazy.

Záchranáři objevili pod sutinami více než stovku těl a celkový počet obětí mezi Palestinci se tak přehoupl přes tisícovku. Za necelé tři týdny izraelské operace zde umírali převážně civilisté.

Intifáda je arabský výraz pro povstání, který se používá v souvislosti s ozbrojeným bojem Palestinců proti Izraeli. První intifáda probíhala v letech 1987 až 1993, druhá na počátku 21. století.

Španělský ministr zahraničí Jose Garcia-Margallo považuje smrt tolika civilních obětí včetně mnoha dětí za problém svědomí celého lidstva. Okamžitým cílem je podle něj příměří, konečným pak bezpečný Izrael a životaschopná Palestina:

„Pro nás je nejpodstatnější budoucnost, víc než výsledek vyšetřování současných násilností. Proto vítáme jakoukoli iniciativu ať už z Blízkého východu nebo mimo tenhle region, která může pomoct konflikt vyřešit, zabránit jeho opakování a umožnit rozhovory o trvalém míru.“

Červencový konflikt mezi Hamásem a Izraelem už navíc začíná komplikovat situaci i na palestinském Západním břehu Jordánu.

Při střetech protestující mládeže a izraelské policie tam za poslední dobu zemřelo šest Palestinců a zaznívají varovné hlasy, že by se situace mohla proměnit ve třetí intifádu.

ČRo, Štěpán Macháček, Jan Prokeš, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme