Oběma obžalovaným z vraždy expolicisty Tofla hrozí více než 20 let vězení

Oběma mužům obžalovaným z vraždy expolicisty Michala Tofla hrozí výjimečné tresty, tedy více než 20 let vězení. Státní zástupkyně totiž dnes navrhla, aby byl jejich čin posuzován podle přísnější právní kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O soud s aktéry takzvaného Toflova gangu je velký zájem

O soud s aktéry takzvaného Toflova gangu je velký zájem | Foto: Zuzana Kopuletá | Zdroj: Český rozhlas

Radek Sobotka a Tomáš Trkan budou nově souzeni jako spolupachatelé. To by hlavně pro Trkana znamenalo mnohem vyšší trest, než jaký mu hrozil původně. Proto jeho obhájce Roman Šteffel požádal o odročení hlavního líčení.

„V případě, že by se prokázalo, že například převýchova mého klienta je vyloučena, taky by mu mohlo hrozit i doživotí. Pokud to jednání bylo kvalifikováno v přísnější skutkové podstatě. Právě z toho důvodu jsme si požádali o to odročení, abychom zvážili, jestli nepožádáme o provedení nějakých dalších důkazů, které by podpořily naši obhajobu,“ uvedl Šteffel.

Vražda Michala Tofla vedla k odhalení organizované skupiny, takzvaného Toflova gangu, který vydíral jihomoravské podnikatele a ovlivňoval vyšetřování kriminálních kauz. Krajský soud v únoru poslal 11 členů skupiny na tři až devět let do vězení.

Michal Tofl, údajný šéf gangu, který vydíral podnikatele, byl zastřelen před čtyřmi lety několika ranami ze samopalu. Loni v říjnu za to soud poslal Radka Sobotku a Tomáše Trkana na 19 let do vězení. Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Do Brna se kauza vrátila proto, že Sobotka u odvolacího soudu celou vinu svalil na svého komplice. Řekl, že vražednou zbraň po činu hodili do rybníka v Popůvkách na Brněnsku. Policejní potápěči ji tam ale nenašli.

Minulé jednání se konalo za přísných bezpečnostních opatření. Výpovědi kriminalistů a soudních znalců ale nepřispěly k získání nových důkazů. Kdy padne rozsudek, se zatím neví.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme