Mezinárodní vyšetřovatelé dorazili poprvé na místo leteckého neštěstí na Ukrajině

Čtrnáct dní po pádu malajsijského letadla na východní Ukrajině se na místo neštěstí dostal tým mezinárodních vyšetřovatelů. Cestu inspektorů několik dní komplikovaly boje mezi povstalci a vládními silami. Koridor k troskám by měl zůstat otevřený i v dalších dnech. Shodli se na tom vyjednavači Ruska a Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté na Ukrajině komplikují vyšetřování pádu malajsijského letadla

Proruští separatisté na Ukrajině komplikují vyšetřování pádu malajsijského letadla | Zdroj: Reuters

Vyšetřovatelé se k místu neštěstí snažili neúspěšně dostat skoro týden.

Ukrajinská vláda dnes na jeden den zastavila bojové operace, aby jim to usnadnila.

Experti z Nizozemska a Austrálie a pozorovatelé OBSE to ale ani tentokrát neměli jednoduché. Když se přiblížili k místům, kde leží části malajsijského letadla, proruští separatisté je podle agentury znovu zastavili s tím, že se v oblasti bojuje.

Odmítli jim poskytnout ochranu a doprovodit je k troskám letounu. Specialisté se přesto rozhodli pokračovat k místu tragédie bez ohledu na nebezpečí ze strany teroristických skupin, píše se v prohlášení OBSE.

Experti na místě se musejí mít na pozoru také před minami, které podle mluvčího štábu protiteroristické operace ukrajinské armády Olekseje Dmitraškivského rozmístili kolem místa dopadu trosek separatisté, a ohrožují tak i lidi z okolních vesnic.

Na Ukrajině je už také tým leteckých expertů z Ruska – i oni by měli místo neštěstí navštívit. S vyšetřováním tragédie navíc v Kyjevě pomáhá téměř 70 malajsijských policistů.

Letadlo se zřítilo 17. července, na jeho palubě bylo 298 lidí. Záchranářům se dosud nepodařilo najít všechny oběti. Západ z neštěstí obviňuje proruské separatisty, rebelové ale vinu odmítají.

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín

Pavel Novák, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme