Válková chce proškolit policisty v jednání s oběťmi trestných činů

Policisté by měli lépe informovat oběti trestných činů o jejich právech. Absolvují proto speciální školení. Požaduje to ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

V Česku platí už rok nový zákon, který obětem trestných činů dává větší práva. Policisté ale podle ministryně neumí přistupovat k obětem individuálně a informovat je o jejich právech tak, aby jim to k něčemu bylo.

„Nemá smysl si vytvářet alibi tím, že okopíruji velmi podrobné poučení, často vytištěné malým písmem, které se potom založí do spisu jako důkaz toho, že jsem svou povinnost splnil,“ zmínila ministryně Válková.

S žádostí o proškolení policistů se chce obrátit na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Lidé, kteří se stanou obětí trestného činu, mají podle nového zákona právo na citlivé zacházení, odborné právní rady a vyšší peněžitou pomoc. Zákon chrání oběti mimo jiné při policejním vyšetřování. Mohou požádat o to, aby se při výsleších nemusely setkat s pachatelem.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme