Andrej Kiska se stane prezidentem Slovenska, čeká ho inaugurace

Novým slovenským prezidentem bude ode dneška Andrej Kiska. Letos na jaře porazil v prezidentském souboji premiéra Roberta Fica. Slovensko ještě přesně neví, co od nové hlavy státu čekat, protože Kiska je v politice nováčkem. Jedno je ale jisté, spousta věcí se změní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenským prezidentem se stane Andrej Kiska

Slovenským prezidentem se stane Andrej Kiska | Zdroj: Reuters

Někdejší zakladatel velké charitativní organizace Andrej Kiska letos na jaře úspěšně dotáhl do konce svoji kandidaturu. V souboji o post hlavy státu porazil favorizovaného premiéra Roberta Fica. Získal 59,4 %, což bylo asi 1 307 tisíc hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profil nového slovenského prezidenta Andreje Kisky sestavil Vojtěch Berger

Kisku dnes čeká inaugurace, stane se v pořadí čtvrtým prezidentem Slovenska. Po deseti letech vystřídá v prezidentském paláci Ivana Gašparoviče. Od budoucího slovenského prezidenta se dají očekávat značné změny.

„Je pravdou, že naše Slovensko stagnuje. Problémem naší země je špatně fungující ekonomika a špatně nastavené podmínky pro ty, kteří tvoří pracovní místa,“ řekl Kiska Českému rozhlasu během předvolební kampaně.

Kiska odvracel několik obvinění

Andrej Kiska se ve volební kampani prezentoval jako nestranický kandidát. Musel ale odvracet několik obvinění především od svého protikandidáta Roberta Fica. První se týkalo údajných kontaktů se scientologickou sektou, druhé způsobu, jakým v minulosti zbohatl.

Fico citoval během kampaně starší články z médií, podle kterých měli scientologové zvát Kisku na přednášky a vydat mu knihu. Kiska prý netušil, že jde o scientology, jinak by si s nimi nic nezačínal.

Slovensko, prezidentská kampaň. Na billboardu kandidát Andrej Kiska | Foto: Vojtěch Berger

Kiska po revoluci podnikal jako majitel splátkových společností a podle některých jeho prezidentských protikandidátů své peníze vydělal neeticky. Sám Kiska odhaduje hodnotu svého majetku na šest až sedm milionů eur, tedy až 190 milionů korun.

„Před osmi lety, kdy jsem své společnosti prodal, jsem se rozhodl, že se zbytek života budu věnovat tomu, co je podle mě nejdůležitější, pomoci druhým. Teď je to snaha změnit naše Slovensko shora,“ uvedl Kiska.

Kiska je v politice nováčkem

Nezkompromitovaná tvář pomohla Kiskovi vyhrát volby. Do budoucna ale může voličům přinést zklamání, říká komentátor týdeníku Trend Marián Leško.

„Nikdo neví, co ten člověk představuje. Může být příjemným, nebo nepříjemným překvapením. O panu Kiskovi nevíme absolutně nic, protože nevíme, jak se rozhoduje v konkrétních situacích,“ konstatuje Leško.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začátkem roku byl Andrej Kiska hostem Radiožurnálu, zpovídala ho Lucie Výborná

Andrej Kiska chce ve funkci prezidenta působit jinak než jeho předchůdce. Opakovaně oznámil, že se vzdá prezidentského platu a rozdá ho potřebným. Čistý plat slovenského prezidenta činí zhruba 6600 eur měsíčně, tedy 181 tisíc korun.

Plánuje také navštěvovat romské osady a na dnešní odpoledne připravil do prezidentské zahrady slavnostní oběd pro lidi bez domova.

Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Lucie Výborná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme