Tomio Okamura odmítl kritiku svého výroku o romském táboře v Letech

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura nebude rezignovat na své politické funkce. K tomu ho vyzval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) poté, co poslanec označil někdejší romský tábor v Letech na Písecku jako pracovní s tím, že tam nacisté posílali lidi, kteří se práci vyhýbali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Okamura na svém výroku trvá, i když za něj sklidil kritiku ze strany ostatních politiků. Tábor v Letech byl podle něj zločinný, nešlo ale o tábor koncentrační:

„Při tvrzení, že se nejednalo o koncentrační tábor, ale o pracovní, vycházím z několika na sobě nezávislých zdrojů,“ vysvětlil šéf Úsvitu:

„Například historik Jaroslav Valenta, hovoří v tomto smyslu ředitel archivní správy ministerstva vnitra Oldřich Sládek, Václav Klaus to řekl dne 14. 5. 2005. Dále v roce 1999 se na pojmenování tábora shodla smíšená komise, která z pověření vlády vymyslela pro Lety vlastní termín tábor nucené koncentrace.“

Minulý týden Okamura uvedl, že oběti v táboře nebyly oběťmi holocaustu, dnes ale svá předchozí vyjádření mírnil.

Tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

"Romové, kteří tu byli shromáždění, byli následně z velké části zavražděni v koncentračních táborech, romský holocaust je strašný a tábor v Letech byl zločinný,“ zmínil v dnešním prohlášení.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou výroky šéfa Úsvitu velmi nešťastné. "On používá jazyk protektorátní propagandy z před roku 1945 a popírá historické skutečnosti," řekl Sobotka.

Bádání historiků podle premiéra prokázalo, že vedle židovského holocaustu docházelo také k romskému: "Na území tehdejšího protektorátu byly koncentrační tábory, které nebyly pracovními tábory, ale v zásadě měly sloužit k vyhlazení Romů, kteří tam byli svezeni. A velká část z těchto lidí nakonec skončila ve vyhlazovacích táborech.“

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje Okamurova slova za "hanebnost na úrovni zločinu".

Pietní místo Lety u Písku | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jakub Šídlo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme