Mírová jednání mezi Izraelem a Hamasem uvázla na mrtvém bodě

V Káhiře slábne naděje na obnovu nepřímých rozhovorů o příměří v pásmu Gazy. Izrael odmítl jednat pod palbou raket z pásma Gazy a jeho vyjednavači z Egypta odjeli. Palestinská delegace ale zatím v Egyptě zůstává. Zítra by se situací měla zabývat Liga arabských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Gazy stoupá po zásahu izraelskou střelou kouř

Z Gazy stoupá po zásahu izraelskou střelou kouř | Zdroj: ČTK

Zástupci Hamasu věří, že se podaří dostat Izraelce zpět k jednacímu stolu. Chtějí ale, aby Izrael přišel bez jakýchkoli předběžných podmínek. To je pro Izrael nepřijatelné.

Izraelský premiér Netanjahu dnes řekl, že jeho země v žádném případě nebude jednat v situaci, kdy na jeho území dopadají rakety odpalované z pásma Gazy. Vojenská operace podle něj bude ukončena až ve chvíli, kdy budou obyvatelé Izraele v bezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Izraele se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

Ministr zahraničí Avigdor Liebermann dokonce řekl, že výsledkem současné operace musí být odstavení hnutí Hamas od moci v Gaze.

Každý den míří na izraelské příhraniční oblasti desítky raket. Některé zachytí ochranný štít, další dopadnou do neobydlených míst. Několik kibuců bylo evakuováno. Ve městech platí zákaz shromažďování většího počtu lidí.

Izraelská armáda podniká odvetné údery. Dnes při nich údajně zahynuli tři lidé včetně čtrnáctiletého chlapce. Lidé z hustě obydlených částí Gazy houfně míří k hranici s Izraelem, kde je neobydlená zóna a tam chtějí nálety přečkat.

Palestinský chlapec se ukrývá v autě před rozbombardovaným domem | Foto: ČTK

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme