Díky digitalizaci může televize sloužit i jako rádio. Týká se jí proto rozhlasový poplatek

Rádio si mohou lidé naladit už i na televizi. Díky digitalizaci jsou mezi jednotlivými programy také rozhlasové stanice. Takový televizor je brán jako rozhlasový přijímač, za který se ze zákona platí 45 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize. Ilustrační foto

Televize. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Analogová televize jako taková nemůže přijímat rozhlasové vysílání, pouze pokud je vybavená set top boxem,“ vysvětluje ředitelka odboru rozhlasových poplatků Českého rozhlasu Dana Francová.

Pokud tedy domácnost nemá klasické rádio, ale televizi se set top boxem, ze zákona musí platit vedle poplatku za televizi také za rozhlas. Rozhlasovým přijímačem je vlastně i moderní plazmová televize.

„Tato nová plazma už má takzvaný tuner, to znamená zařízení, které je schopno přijmout digitální šíření, takže tady je to jednoznačné, tady opravdu už je to považováno za rozhlasový přijímač,“ upozorňuje Francová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Hlaváčová

Za rozhlasový přijímač se bere i počítač nebo notebook s tunerem. Český rozhlas se teď snaží oslovit přes 80 tisíc domácností, které 45korunový poplatek neplatí. Doporučený dopis dostanou odběratelé elektrické energie, kteří hradí poplatek za televizi.

„Podobné akce jsme realizovali i v minulosti. Data, kterými disponujeme, ze zákona získáváme od distributorů elektrické energie. Pokud máme k dispozici údaj o odběrateli energie, který není plátcem rozhlasového poplatku, dostane od nás výzvu, aby se přihlásil,“ shrnuje náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr.

Domácnosti platí pouze jeden rozhlasový poplatek nezávisle na počtu rádií. Podnikatelé pak za každý rozhlasový přijímač.

Rozhlasové poplatky se dají platit měsíčně, čtvrtletně nebo jednorázově za celý rok. Lidé se mohou zaregistrovat na stránkách www.rozhlasovypoplatek.cz.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme