Na italské klinice zaměnili embrya, o rodičovství rozhodoval soud

Italský soud rozhodl v případu záměny embryí. Nepodpořil žádost biologických rodičů. Zdravotníci se na římské klinice asistované reprodukce kvůli podobnosti příjmení dvou párů spletli a jedné z matek do dělohy implantovali embrya jiných pacientů. Ženě se na začátku srpna narodila dvojčata a biologičtí rodiče je chtějí svěřit do vlastní péče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař při operaci

Lékař při operaci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Italský soud ale jakýkoliv nárok biologických rodičů zamítl. Podle soudce mají děti s matkou, která je porodila, už emoční vztah a nebylo by dobré ani pro matku ani pro děti, kdyby je rozdělili.

Právník biologických rodičů Jacobo Paoletti ale uvedl, že budou o děti bojovat dále a obrátí se na Evropský soud pro lidská práva.

Římská klinika se za záměnu omluvila a tvrdí, že přijala řadu opatření, aby k takovému pochybení už nemohlo dojít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Docent Tonko Mardešič z pražského centra asistované reprodukce PRONATAL ve vysílání Víkendového Radiožurnálu

Případ není úplně ojedinělý. Podle docenta Tonko Mardešiče z pražského centra asistované reprodukce, došlo k podobné záměně i v Kanadě a Rakousku. I tady prý určitě nešlo o selhání systému, ale jednotlivce.

„Taková situace je noční můrou každého pracoviště. Všechny země EU musely zavést takzvanou tkáňovou direktivu, která má zabránit kontaminaci vzorků a jejich záměně.“

Mimotělní oplodnění je nejúspěšnější léčbou poruchy plodnosti. V Česku přijdou tímto způsobem na svět asi tři procenta všech narozených dětí. Například ve Slovinsku je to ale více než dvojnásobek.

Igor Maňour, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme