Málikí doufá, že jeho odstoupení zklidní situaci v Iráku

Irácký premiér Núrí Málikí rezignoval. Po několika dnech odmítání svou funkci nakonec uvolnil nástupci Abádímu. Politickou krizi v Iráku ještě vyhrotili boje extremistů z Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující irácký premiér Núrí Málikí na archivním snímku

Odstupující irácký premiér Núrí Málikí na archivním snímku | Zdroj: Reuters

Núrí Málikí oznámil svůj odchod v televizním projevu.

Odstupující premiér doufá, že situace se teď dá rychle do pohybu a v zemi se uvolní napětí. A hlavně se rychle podaří sestavit vládu.

Prezident Fuád Masúm pověřil Hajdara Abádího už v pondělí sestavením vlády. Málikí to ale označil za protiústavní a odmítal odstoupit. Stojí totiž v čele strany, která zvítězila v dubnových volbách.

Britská vláda je připravená poslat Kurdům přímé dodávky zbraní

Číst článek

Co Málikího přimělo odstoupit, byl nakonec fakt, že ztratil podporu řady spojenců. Iráčané ho kritizují za politiku vůči sunnitům a důvěru v něj ztratila i část šiítské komunity. Jeho rezignaci ale začal v posledních dnech podporovat i Západ, který tlačí na Irák, aby co nejrychleji sestavil novou vládu.

Abádímu už k jeho nové funkci gratuloval třeba Irán a telefonoval mu i americký prezident Barack Obama. Jinak o situaci v Iráku, tedy postupu radikálů, dnes bude jednat také Evropská unie.

Na mimořádné setkání evropských šéfů diplomacie se chystá i Zaorálek

Číst článek

Bojovníci z Islámského státu dobyli za poslední dny několik dalších území. I odstupující Málikí ve svém projevu mluvil o teroristické hrozbě těchto extremistů.

V Bruselu bude za Českou republiku jednat ministr zahraničí Lubormír Zaorálek. Praha totiž zvažuje, že do Iráku dodá zbraně, a to konkrétně Kurdům, kteří bojují proti povstalcům po boku vládních jednotek.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme