Cyklista Kreuziger nesmí dál závodit, neuspěl s odvoláním a nepojede Vueltu

Cyklista Roman Kreuziger neuspěl s odvoláním u Sportovní arbitráže v Lausanne. Český závodník tak má i nadále kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu zastavenou činnost a nepojede Vueltu. Slavný španělský závod startuje v sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Pátý muž z Tour de France 2013 se tak na poslední Grand Tour letošního roku ve Španělsku nepodívá, pravděpodobně také nestihne zářijové mistrovství světa.

Roman Kreuziger podle vlastních reakcí na sociálních sítích neočekával, že Sportovní arbitrážní soud rozhodne v jeho neprospěch. Kreuziger na twitteru neskrýval zklamání, ani ochotu dál bojovat: „OK, tohle jsme nečekali, ale neřekli jsme poslední slovo! Těšíme se (na pokračování boje) s panem Šťovíčkem. Život je plný překvapení.“ A dodal hashtag : „Nikdy se nevzdám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce právníka Jana Štovíčka na rozhodnutí Sportovní arbitráže v Lausanne

Stejně tak byl překvapen z rozhodnutí Sportovní arbitráže i právník Romana Kreuzigera Jan Šťovíček. „My s tím rozhodnutím nesouhlasíme, ale co se dá dělat, musíme ho respektovat. V tuhle chvíli to je tak, jak to je. Je to těžké hodnotit, protože zatím nemáme k dispozici odůvodnění, to by mělo přijít v následujících týdnech. Zatím máme jen to samotné rozhodnutí, takže ještě přesně neznáme ty důvody, proč soud takhle rozhodl.“

Jan Šťovíček popisuje další postup. Mezinárodní cyklistická unie postoupila celou tuto věc Českému svazu cyklistiky na národní úroveň a Český svaz cyklistiky uzavřel dohodu s Českým olympijským výborem, že vzhledem ke komplexnosti a důležitosti té kauzy bude rozhodovat v té věci Rozhodčí komise Českého olympijského výboru."

„To nás čeká v následujících týdnech. Pak podle výsledků jedna z těch stran určitě nebude spokojena s tím rozhodnutím, takže čekáme, že nastane opět odvolací řícení u Sportovní arbitráže."

Tiňkov: neprohráli jsme válku

Rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) pochopitelně přivítala Mezinárodní cyklistická unie. „Rozhodnutí je uznáním spolehlivosti biologického pasu sportovce a opatření, které kvůli němu UCI do této doby přijala,“ píše se ve stanovisku UCI s tím, že tato organizace se k případu nebude dále vyjadřovat.

Zdánlivý klid zachoval tentokrát jindy velice emotivní majitel stáje, za kterou Kreuziger závodí, Tinkoff-Saxo. Podnikatel Oleg Tiňkov se často až kousavě vyjadřuje, tentokráte svému cyklistovi vzkázal: : Romane, zůstaň v klidu. Prohráli jsme bitvu, ne válku. Vzpomeň si, že jsme také museli nechat Moskvu Napoleonovi před tím, než jsme ho vykopli z Ruska.“ Přirovnal oligarcha boj s UCI k tažení z roku 1812.

Tomáš Kohout, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme