Po víkendových vedrech přijdou bouřky. Místy mohou mít velkou sílu

Horké víkendové počasí ukončí v pondělí studená fronta. Ta s sebou přinese silné bouřky a někde i přívalové deště a kroupy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka u Pardubic

Bouřka u Pardubic | Foto: Tomáš Launa, Lovci bouřek

V pondělí by nad území České republiky měla přijít studená fronta, která s sebou právě bouřky a přívalové deště přináší.

„Fronta už během včerejšího dne řádila třeba ve Francii, kde padaly poměrně velké kroupy. Pozvolna se stěhuje do střední Evropy. Počítáme s tím, že bouřky se mohou už na jihozápadě vyskytnout dnes večer a v noci na zítřek,“ přibližuje vývoj meteorolog Jan Šrámek.

Odpolední a noční bouřky budou zatím slabší intenzity. Silné a velmi silné bouřky pak zasáhnou Česko naplno během pondělka. Přijdou ze západního a jihozápadního směru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Jan Šrámek varuje před bouřkami

„Postupně se budou rozšiřovat i do Čech středních a také částečně severních, východních. Tam všude není vyloučeno, že v bouřkách může během krátké doby spadnout až kolem 70 milimetrů,“ varuje Jan Šrámek.

Komplikace může způsobit poměrně rychlý vítr a případně i kroupy.

„V oblastech zasažených přívalovým deštěm bude docházet k přechodným rychlým vzestupům hladin vodních toků i s možností dosažení stupňů povodňové aktivity,“ upozorňuje Jan Šrámek.

V Královéhradeckém kraji, na východě kraje Libereckého, na Moravě a ve Slezsku pak by měly být bouřky i jejich doprovodné jevy slabší.

Biometeorologická zátěž organismu bude klesat v závislosti na pozvolném poklesu teplot. „Zítra ještě budou teploty poměrně vysoké: ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku ještě překročí tropickou třicítku,“ dodává Jan Šrámek.

Příští dny tak budou proměnlivé s průměrnými teplotami kolem 25 stupňů. Zataženo tak bude zejména ještě v úterý, v dalších dnech pak oblačno až polojasno.

„Aby bylo celý den úplně slunečno, tak to vypadá, že přes pracovní týden „nehrozí“, ale příští víkend by mohlo být oblačnosti o něco méně, alespoň v sobotu,“ uzavírá nástinem delšího časového horizontu Jan Šrámek.

Marína Dvořáková, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme