Brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny propustí do konce roku desetinu lidí

Brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny propustila kvůli finančním problémům 60 zaměstnanců. Do velkých potíží se dostala už vloni, s více než miliardovým dluhem se jedná o nejzadluženější zdravotnické zařízení v zemi. Vláda pro ni odsouhlasila jednorázovou pomoc ve výši půl miliardy korun. Ani tato částka ale špatnou situaci plně neřeší. Nemocnice do konce roku propustí na tři sta lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně | Foto: Vladan Dokoupil

„Chceme redukovat přibližně deset procent stavu, což při celkovém počtu přibližně tří tisíc zaměstnanců může dosáhnout počtu 300 lidí,“ informuje ředitel nemocnice Martin Pavlík.

„Plánovaná redukce našeho personálu se v žádném případě neprojeví na kvalitě poskytované péče,“ ujišťuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v brněnské Fakultrní nemocnici u svaté Anny mluvila na Radiožurnálu předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková

Brněnská nemocnice získala finanční podporu ze státní rozpočtové rezervy. Kromě ní vláda odsouhlasila dvousetmilionovou pomoc i pro pražskou nemocnici Na Bulovce.

„Podpora ze strany státu je jednoznačně potřeba, protože úhradové vyhlášky z minulých let přivedly nemocnice do červených čísel. Různé restrukturalizace jsou jen důsledkem nekoncepčních kroků, které byly ve zdravotnictví v minulých letech opakovaně podniknuty,“ tvrdí předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle ní nejde jen o fakultní nemocnice, které mají dluhy. „Je to většina nemocnic v České republice. Je pouze pár nemocnic, které mají skutečně vyrovnané hospodaření nebo hospodařily se ziskem. Systém, který v České republice je, je různým způsobem zdeformovaný a je potřeba ho napravit celý,“ tvrdí a pokračuje:

„Není možné, aby některé jednotlivé nemocnice dostávaly na úhradách za péči více, některé méně. Redukce personálu, která teď v nemocnici u svaté Anny nastává, je opravdu pouze důsledek nekoncepčních kroků, které ve zdravotnictví v minulých letech byly.“

Každá výpověď bude posouzena

Sama se domnívá, že není úplně nezbytné, aby z brněnské nemocnice odešlo do konce roku 300 lidí. „My jsme se s panem ředitelem a panem ministrem setkali. Sejdeme se v září v nemocnici se zaměstnanci,“ vysvětluje Žitníková a dodává:

„Každá výpověď je konzultována s odborovou organizací, která v nemocnici působí, každá restrukturalizační změna je konzultována s vedoucími zdravotnickými pracovníky a jednoznačně se pan ředitel zavázal, že v žádném případě neuplatní personální vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která zaručí pouze minimální počty zaměstnanců. Bude se dívat na kvalitu péče a na to, aby ti lidé byli schopni ji zvládnout.“

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme