Povinné kondomy i věková hranice. Německo chce regulovat prostituci

Z Německa se postupně stává vyhledávaný cíl sexuálních turistů. Na to už delší dobu upozorňují lidskoprávní organizace. V německých nočních podnicích, které nabízejí erotické služby, pracuje v nepřijatelných podmínkách a hlavně z donucení, řada žen. Mohou za to podle současné německé vlády relativně liberální zákony, proto má v plánu normy přitvrdit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostituce (ilustrační foto)

Prostituce (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

O reformě se v Německu hovoří už velmi dlouho, novela se začala připravovat za minulé vlády v polovině roku 2013.

Nová koaliční vláda sociálních a křesťanských demokratů se dohodla, že noční kluby budou muset žádat o povolení k provozování této živnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona, která má v Německu regulovat prostituci, informoval zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Pavel Polák

Shoda panuje také na tom, že bude nově zakázaný takzvaný flat rate sex, tedy neomezené využívání služeb nevěstnince po celý večer.

Německé ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová odsuzuje tento obchodní model, protože nutí prostitutky mít za večer neúnosně velké množství zákazníků.

Zatím není jasné, od jaké věkové hranice by byla prostituce povolená. Odborníci se obávají, že při stanovení 21 let jako spodní hranice, by se řada mladších žen, které nemají jinou možnost než se živit prostitucí, dostala mimo zákon.

Koalice také nemá jasno v tom, jestli nařídit používání kondomů zákonem nebo ne.

V Česku zákon prostituci nereguluje. Poslanci letos v červnu podpořili návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na její omezení. Zákon by měl mimo jiné umožnit městům a obcím v Česku regulovat prostituci a určit podmínky, za kterých by ji bylo možné provozovat.

Podle některých zákonodárců je ale zákon v rozporu s platnou mezinárodní smlouvou proti obchodování s lidmi. Podle kritiků jde o legalizaci prostituce jako také.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme