Ministerstvo dopravy příští rok investuje do silnic a železnic rekordních 95 miliard korun

Na dopravní stavby půjde příští rok nejméně 95 miliard korun. Navrhuje to Státní fond dopravní infrastruktury. Uvedla to Česká televize. Velká část peněz by měla sloužit na údržbu stávajících cest. Dostane se ale i na nové projekty na silnicích i kolejích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Velké Bíteše začala další část modernizace dálnice D1

U Velké Bíteše začala další část modernizace dálnice D1 | Foto: Olga Štrejbarová

Nejvíc peněz, přibližně 3 miliardy korun, spolkne příští rok oprava dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Cena jednoho kilometru dálnic je velmi vysoká.

„Vypisujeme transparentní výběrové řízení, snažíme se motivovat zhotovitele, aby přistupovali k tvorbě cen racionálně. Myslím si, že se nám to daří, protože dosahujeme opravdu snížení až 30 procent proti projektovým cenám,“ uvádí ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO.

V plánu je také prodloužení dálnice D1 z Přerova, rekonstrukce silnice R6, modernizace železniční tratě Rokycany-Plzeň a tratě Tábor-Sudoměřice.

„Pro Ředitelství silnic a dálnic je vyčleněno 47 miliard, pro Správu železniční dopravní cesty řádově 43 miliard, pro Ředitelství dopravních cest něco málo pod dvěma miliardami a zhruba dvě miliardy jsou vyčleněny na komunikace nižších tříd, případně dotace krajům,“ upřesňuje Prachař.

Podle ministra má jenom Ředitelství silnic a dálnic připravené výběrové řízení za 54 miliard korun rozpočtovaných cen. Při snížení cen o 25 procent, kterého lze dosáhnout, je možné efektivně vyčerpat rozpočet právě na 47 miliard korun.

David Černý, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme