Islamisté údajně zabili v Iráku 500 jezídů. Některé prý pohřbili zaživa

Radikálové z hnutí Islámský stát údajně zabili během své ofenzivy na severu Iráku nejméně 500 příslušníků náboženské sekty jezídů. Agentuře Reuters to řekl irácký ministr pro lidská práva Muhammad Šía Súdání. Americká letadla podnikla v průběhu soboty na islamisty další čtyři vzdušné útoky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iráčtí vojáci sledují situaci ve městě Makhmur, kde se střetli s bojovníky z Islámského státu

Iráčtí vojáci sledují situaci ve městě Makhmur, kde se střetli s bojovníky z Islámského státu | Zdroj: Reuters

Sunnitští militanti prý těla pohřbili v hromadných hrobech. Bagdád má údajně důkazy, že některé oběti, včetně žen a dětí, byly pohřbeny zaživa.

Asi tři stovky jezídských žen prý radikálové unesli a využívají je jako otrokyně.

Britský deník Telegraph mezitím uvedl, že radikálové dali jezídům ultimátum: Pokud do zítřejšího rána nepřestoupí k islámu, zabijí je. Týká se to obyvatel tří vesnic v severním Iráku. Někteří z nich o tom prý telefonicky informovali příbuzné, kteří před násilnostmi uprchli do hor.

Americká armáda oznámila, že při čtveřici posledních náletů její stíhací a bezpilotní letouny zničily obrněná vozidla a nákladní auto, z nichž sunnitští radikálové stříleli na příslušníky náboženské sekty jezídů ukrývající se v horách v oblasti Sindžáru.

Kurdské síly mezitím za podpory amerických letadel obnovily kontrolu nad dvěma severoiráckými městy - Guwairem a Makhmurem.

Vojenská pomoc pro irácké uprchlíky | Foto: Reuters

Britské letectvo v noci na dnešek shodilo na severu Iráku první zásilku humanitární pomoci určené uprchlíkům, kteří kvůli bojům naprosto bez prostředků, jídla i vody uprchli ze svých domovů.

Na palubě vojenského letadla bylo jídlo, stany, přístroje na filtrování vody, ale i lampy na solární energii, které mohou být použity i pro nabití mobilních telefonů.

Už potřetí shodila humanitární pomoc hladovějícím běžencům americká letadla. Dvaasedmdesát balíků obsahovalo 14 tisíc litrů vody a více než 16 tisíc porcí jídla. Na humanitární pomoci se podílí i Francie.

Lidé prchají ze svých domovů před radikály z Islámského státu | Foto: Reuters

Podle UNICEF zemřelo v horách u Sindžáru už nejméně 56 dětí jezídů na dehydrataci. OSN odhaduje, že v oblasti se skrývá 50 až 150 tisíc uprchlíků. Přes 20 tisíc vyhladovělých jezídů uprchlo přes hranici do Sýrie.

Podle iráckého generála Ahmada Itváního je možné, že 70 procent uprchlíků už nežije. Řekl to britskému listu Telegraph.

O krizi dnes jednal v Iráku francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Za jednu z podmínek úspěšného boje proti radikálům označil vznik vlády národní jednoty.

Obama v sobotu slíbil, že USA budou dál Iráčanům a Kurdům poskytovat podporu proti rebelům. Série amerických leteckých útoků je prvním případem, kdy se Spojené státy přímo zapojily do vojenských operací v Iráku od svého stažení ze země v roce 2011.

ČTK, Helena Berková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme