Dobrovolníci z Frýdku-Místku uklidí židovský hřbitov. Zvou i veřejnost

Na židovský hřbitov dnes s lopatami a hráběmi vyrazí skupina dobrovolníků z Frýdku-Místku. A vyzývají i veřejnost, aby se k nim připojila. V rámci netradiční brigády totiž chtějí zvelebit jednu z mála kulturních památek ve městě, která roky chátrá a trpí pod nájezdy vandalů a lidí bez domova.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský hřbitov v Mikulově

Židovský hřbitov v Mikulově | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Určitě by nikdo z nás nechtěl, aby takhle vypadaly hroby našich předků i našich potomků, a proto je i tato naše aktivita,“ říká při pohledu na některé z vyvrácených náhrobků Petr Dvořáček z místního spolku Pro faunapark.

„Bylo zde nalezeno několik injekčních stříkaček, po celém hřbitově je nepořádek. Bohužel, židovská obec nestíhá tento monument opravovat a udržovat,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nadšenci, kteří se chystají zvelebit židovský hřbitov, natáčela redaktorka Kateřina Daňková

„Vím, že hřbitov je v docela dezolátním stavu. Už od malička, co tu bydlím, 26 let, tam chodila řádit děcka. Kdysi se tam stal i nějaký úraz, na dítě spadl náhrobek,“ zmiňuje Jan Adámek, který vedle hřbitova přišel vyvenčit svého psa.

Možné řešení situace nabízí další z organizátorek brigády Petra Vlasáková. „Tady by měla být především neustálá kontrola policie,“ myslí si. Do té doby se musí hřbitov spolehnout jen na dobrovolníky. Dnes jsou zváni od 15 hodin.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme