V Rasoškách u Náchoda usmrtila fotbalová branka čtrnáctiletého chlapce

Na čtrnáctiletého chlapce v Rasoškách na Náchodsku spadla fotbalová branka, když se na ní houpal. Přes snahu přivolaných záchranářů, kteří na místo vyslali i vrtulník, chlapec na místě zemřel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová branka, která v Rasoškách na Náchodsku, usmrtila čtrnáctiletého chlapce

Fotbalová branka, která v Rasoškách na Náchodsku, usmrtila čtrnáctiletého chlapce | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Podle svědeckých výpovědí se poté, co postavili ležící brány, začal na jedné z nich právě tento chlapec houpat a fotbalová brána na něho spadla tak nešťastně, že mu způsobila velmi vážná zranění,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Kriminalisté prověřují, zda za tragédii nenese odpovědnost nějaká konkrétní osoba, a to ať z nedbalosti, nebo v úmyslu. S největší pravděpodobností šlo ale o nehodu.

Přestože se chlapci snažil kamarád hned pomoci a vrtulník přiletěl z nedalekého Hradce Králové šest minut po zavolání, nepodařilo se mladíka zachránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tragédii přímo v Rasoškách natáčel reportér Jiří Fremuth

Fotbalové hřiště TJ Rasošky-Josefov leží na kraji vesnice. Není oplocené a je tedy volně přístupné. Zdejší fotbalisté tady trénovali den před tragédií.

„Po každém tréninku se branky dávaly dolů. Neexistovalo, že by po zápase nebo tréninku zůstala stát,“ potvrzuje trenér Jan Rezek.

„V průběhu resuscitace zasahující lékaři u chlapce diagnostikovali závažná poranění více orgánových systémů, která se ukázala jako neslučitelná se životem a po čtyřiceti minutách museli resuscitaci ukončit,“ uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák.Zatím se za lehčí a stabilnější podařilo nahradit 40 procent branek. Jedna vyjde asi na 25 tisíc korun.

Kvůli opakujícím se tragédiím vyhlásila fotbalová asociace spolu s kraji v roce 2009 projekt Bezpečná branka. Jeho cílem je postupně vyměnit fotbalové branky na přibližně 3500 hřištích po celém Česku. Předloni například dostalo devadesát fotbalových klubů na Vysočině téměř 200 speciálně upravených branek o velikosti 3x2 metry. Branky jsou lehčí než běžné typy a mají zvýšenou stabilitu.

„Bylo vyměněno přibližně 1500 branek. Investice byla asi 35 milionů korun, ať už z krajských peněz nebo od sponzorů a vložil se i FAČR,“ říká za fotbalovou asociaci Ondřej Lípa.

Jenže Královéhradecký kraj je jedním z krajů, které se do výměny nezapojily.

„Celková částka, kterou svaz v tu dobu požadoval, mnohonásobně překračovala možnosti kraje, a proto výbor pro spor doporučil, že by jednotliví majitelé a provozovatelé sportovišť žádali o dotace samostatně,“ říká za hejtmanství Martina Götzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečných brankách mluvil člen výkonného výboru Fotbalové asociace a předseda komise pro stadiony a hrací plochy Rostislav Votík

Případy úmrtí dětí pod spadlými brankami nejsou výjimečné.

Například v říjnu 2011 na fotbalovém hřišti v Lubenci na Lounsku zahynul třináctiletý chlapec poté, co na něj spadla přenosná branka.

V prosinci 2009 kovová konstrukce házenkářské branky na hřišti v Dolní Cerekvi na Jihlavsku těžce zranila šestiletou dívku, která o dva dny později zemřela.

V srpnu 2009 konstrukce branky usmrtila třináctiletého chlapce v Přibyslavicích u Okříšek na Třebíčsku. Chlapec na sebe při hře s míčem branku převrátil a ta mu zlomila vaz.

ČTK, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme