Hudba, napětí a vášeň. V argentinském Buenos Aires páry soutěžily v tangu

Není to jen mistrovství světa v tangu, je to zároveň jeho festival. V Buenos Aires se znovu sešly soutěžní i nesoutěžní páry, aby předvedly umění svůdného tance, který je typický právě pro jihoamerickou Argentinu. Vítěze mistrovství světa v tangu vyhlásí v argentinském hlavním městě v úterý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tango (ilustrační foto)

Tango (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Argentinské tango, to je typická hudba a typické pohyby, které žádný jiný tanec nemá.

Napětí v páru je nutné, jinak to není tango. Tady jsou ale páry napjaté i proto, že čekají, jak dopadnou.

Postupně vystupují před porotou a předvádějí natrénovanou choreografii, ale hlavně talent. Cit pro tanec je tady velmi potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z mistrovství světa v tangu v argentinské metropoli Buenos Aires připravil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Soutěží se ve dvou kategoriích - tango na parketu a tango scénické, které má volnější pravidla a je plné akrobatických figur.

Arlene Pereyrová přijela z Brazílie a je to její první účast na šampionátu. Jak říká, její sen se stal skutečností.

A její taneční partner Alan Glascovich vyjmenovává, co je na tangu přitahuje: jaké technické a pohybové schopnosti páry předvádějí, krása, choreografie… Soutěž hodnotí jako velmi náročnou, trénovat prý proto museli hodně pilně.

Mistrovství světa je stále oblíbenější a přijíždějí na něj soutěžní páry z čím dál více zemí. Letos z 41, nejčastěji ovšem z Latinské Ameriky. Jenže zvítězit může jen jeden. Loni to byl argentinský pár.

Argentinskému tangu se říká v zemi původu jen tango. Vzniklo a rozvíjelo se v Buenos Aires a v uruguayském Montevideu od začátku 19. století ve čtvrtích chudých přistěhovalců z Evropy, i z té východní.

Kolumbijská tanečnice Luisa Calleová je podle svých slov nervózní, ale účast tady je pro dvojici obrovským obohacením a v mnohém je posune.

Její partner Jonathan Garcia touží po tom, dostat se v tvrdé konkurenci na parket v takzvaném Luna Parku - tedy do finále.

Jenže mistrovství a festival v tangu zdaleka nejsou jen soutěžní vystoupení, konají se i nejrůznější taneční představení a koncerty. Letos na nich vystupují dva tisíce umělců.

Ale tango žije v Buenos Aires stále i mezi obyčejnými lidmi, například v tančírnách, takzvaných milongách, ale i v ulicích.

Ve staré přístavní čtvrti Caminito jej tanečníci předvádějí turistům a ve čtvrti Belgrano zase třeba tancují místní každý večer v altánku uprostřed parku.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme