Lidé v Plzni mohou mít nejrychlejší internet na světě

Zapsaný spolek Pilsfree spouští v Plzni nejrychlejší internet na světě. Připojení rychlostí jeden gigabit za vteřinu nabízí zatím asi 8 tisícům uživatelů. K dalším se superrychlá síť, jak ji samotný spolek označuje, dostane postupně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet. Ilustrační foto

Internet. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, jscreationzs

Rychlost současných internetových poskytovatelů je běžně okolo 40, maximálně 120 megabitů. Superrychlá síť nabídne připojení 1000 megabitů.

Například celovečerní film, který si člověk na internetu zakoupí, dostane do svého počítače klidně za 8 vteřin.

„Superrychlá síť Pilsfree umožní lidem nemyslet na tu síť jako takovou, ono to prostě funguje. Lidé můžou dělat cokoli, co si zamanou, pouštět několik videí najednou, stahovat data z internetu, používat síť tak, jak by chtěli, a nemusí na to myslet,“ popisuje radní spolku Jan Hejtmánek.

Dodává ovšem, že v současnosti využije nabídku jen hrstka uživatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rychlé internetové síti v Plzni informuje reportér Adam Vlček

„Jen několik málo IT nadšenců občas tu rychlost využije, ale myslíme si, že do dvou let ta rychlost určitě bude co k čemu. Až uvidíme ultra HD streamy z olympiády příští rok, pozná se, jestli ty investice byly k něčemu,“ říká Hejtmánek.

Pilsfree se díky nové síti zařadilo po bok nejrychlejších poskytovatelů internetu na světě. Konkurovat mohou Jižní Korea a Japonsko, které patří k technologicky nejvyspělejším zemím na světě.

Obdobnou rychlost nabízí také americký gigant Google, který do podobných sítí investuje v Seattlu a Los Angeles. Přesto je spolek připraven svou rychlost ještě zvýšit.

„Projekt samozřejmě probíhá dál a my monitorujeme rychlost, kterou lidé využívají. Ve chvíli, kdy uvidíme, že rychlost nedostačuje a překračuje 50 procent vytížení, investujeme další peníze na to, abychom zvýšili rychlost. Je to jenom o relativně malých nákladech, dejme tomu do milionu korun,“ uvádí Hejtmánek.

Do vybudování současné sítě spolek investoval přes 110 milionů korun. Ty získal z poplatků od členů, kterých má v současnosti přes 23 tisíc. Tvoří tak největší neziskovou datovou síť v republice.

Žena za počítačem | Foto: Free Digital Photos

Na síti podle předsedy spolku Václava Kuchynky pracuje přibližně sto lidí, kteří dostávají malou odměnu. Dalších sto až dvě stě lidí pomáhá, když je potřeba. Velkou výhodou je ale podle jeho slov možnost realizace lidí a získávání zkušeností.

„Kdokoli přijde ze studentů nebo jiných nadšenců v této branži, zapojíme ho do naší činnosti, dáme mu k dispozici moderní technologie. Můžou si s tím hrát, můžou pomáhat budovat a spravovat naší síť. Domnívám se, že tím mohou zlepšovat své vědomosti a zkušenosti v oblasti počítačových sítí a pak se můžou velmi dobře uplatnit na trhu práce,“ myslí si.

Pilsfree poskytuje internet už 23 procentům obyvatel Plzně a postupně se rozšiřuje i za hranice kraje. Měsíčně přibyde zhruba 250 nových členů.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme