Stále více lidí nedokáže splácet dluhy. Můžou za to i vánoční nákupy

Přes Vánoce hodně lidí vyvětrá svoje peněženky. Na každém rohu navíc zároveň vidí reklamy na úvěrové společnosti. Jenže více než osm procent Čechů pak nestíhá úvěry splácet a mohou se dostat do takzvané dluhové spirály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident říká, že jeho země se zotavuje a produkuje víc pracovních míst, než celý průmyslově vyspělý svět dohromady

Americký prezident říká, že jeho země se zotavuje a produkuje víc pracovních míst, než celý průmyslově vyspělý svět dohromady | Foto: Fotobanka RGBStock

Počet lidí, kteří si na svátky půjčili, pozná vedoucí jihlavské občanské poradny Karel Křivánek podle toho, kolik jich přichází svoje dluhy řešit.

„Je to vždy viditelné až po Vánocích. Lidé si naberou půjčky a spoustu společností má odklad splátek až na období po Vánocích. Pytel se vždycky roztrhne v lednu, únoru a pak to začíná narůstat,“ popsal.

Zkušenosti s neschopností splácet má i oslovená mladá žena. Před deseti lety si vzala hypotéku na byt, ve kterém bydlela s tehdejším partnerem. Ten ji ale opustil a dluhy podle jejích slov začaly naskakovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích půjček nejen na Vánoce mluvil s vedoucím jihlavské občanské poradny Karlem Křivánkem a zadluženou ženou Daniel Zach

„Bylo tam strašně moc půjček. Lepila jsem jednu druhou,“ přiznala. Dostala se do takzvané dluhové spirály. Peníze na splácení závazků sháněla těžko a půjčovala si čím dál méně výhodně. Stejně se jí nedostávalo ani na domácnost pro sebe a dva syny.

„Chodila jsem do práce, na brigádu. Peníze jsem sháněla všude možně, abych to rychle zaplatila. Neměla jsem pomalu co jíst,“ popsala svou tehdejší situaci.

Nevěděla, koho požádat o pomoc. Rodiče už nemá a sourozenci jí pomoct nemohli. Matce se dvěma dětmi proto vyrostl dluh na 800 tisíc korun.

Když už nevěděla, z čeho zaplatí složenky, poradil jí kolega, aby šla do insolvence a nechala se oddlužit. Teď už je schopná měsíčně splácet díky stálému zaměstnání a brigádám.

Dluhy bude mladá žena splácet ještě čtyři roky. Půjčku už by si po svých zkušenostech nevzala.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme